EU bestemmer: Din sprinklervæske kommer til at lugte anderledes

Både væskens lugt og farve kan ændres - og du kan også lave den selv.

Påfyldning af sprinklervæske hos Dankemi i Kolding. Firmaet producerer mere end halvdelen af den sprinklervæske, der bruges herhjemme. (Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen © dr)

Hvis du synes, at din sprinklervæske i bilen er begyndt at lugte anderledes, så er det ikke din næse, den er gal med. Der er nemlig kommet nye EU-regler for, hvordan den sprit, der er i sprinklervæsken, skal laves.

- Hvis forbrugerne har været vant til duften af en slags sprit, og der kommer en ny denaturering, så vil det give en anden duft i bilens kabine, forklarer Kent Ravn Staub, der er medejer af Dankemi i Kolding, som producerer sprinklervæske.

Ny form for sprit

Spritten ændres, så lugten ændrer sig.

Flere bilister har allerede hældt den nye sprinklervæske på bilen, og enkelte kunder har henvendt sig til Dankemi.

- Vi har haft tre-fire henvendelser, hvor folk har mente, at det lugtede anderledes, siger Kent Ravn Staub.

Den nye lugt kan overdøves med parfume, men de seneste år har der ikke været salg i sprinklervæske med duft i vintermånederne.

- Vi har lavet forskellige forsøg her om vinteren, men det er altid den gode gammeldags, folk vender tilbage til, siger Kent Ravn Staub.

Bortset fra duften, så er vi ret konservative, når det kommer til sprinklervæske. Der er ingen grund til, at væsken bliver tilsat den blå farve, men klar sprinklervæske er nærmest ikke til at sælge.

- Vi har lavet forsøg ude på tankstationerne med en palle med sprinklervæske uden farve og en med farve. Pallen med farve blev solgt, og der blev ikke solgt en eneste af dem uden farve.

Om sommeren er bilisterne til lidt mere spræl. Her må væsken gerne være grøn, hvilket også kan være praktisk, så den adskiller sig fra den frostsikre til vinterbrug.

Højsæson = døgndrift

Det er naturligvis højsæson for Kolding-virksomheden i øjeblikket, så der er stort set altid folk på arbejde.

- Vi kører i døgndrift og må også være her i weekenden for at kunne følge nogenlunde med, siger Kent Ravn Staub. Hans virksomhed fylder i øjeblikket 300.000 liter sprinklervæske på dunke i døgnet.

Facebook
Twitter