Færre narkomaner dør af overdosis i Vejle - næsespray og førstehjælpskurser er løsningen

Spray med modgift og viden om hjertemassage gør misbrugere i stand til at hjælpe hinanden.

Hvis man får en overdosis er hurtig hjælp vigtig. I Vejle får misbrugere og medarbejdere på væresteder udleveret næsespray med modgift, og på 3 år er antallet af narkodødsfald halveret. (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

En næsespray i lommen på narkomaner og medarbejdere på væresteder, samt kurser i førstehjælp betyder, at færre narkomaner i Vejle dør på grund af overdosis.

- I tirsdags fandt vi en kvinde på toilettet, som havde det rigtig dårligt på grund af overdosis. Hun nikkede ja til at få modgift, og efter et spray i næsen gik der ti sekunder, så fik hun det bedre.

Sådan fortæller Brian, der er ansat på Vejle Værested og Herberg, som er et af de steder, hvor de ansatte har fået næsesprayen Naloxone i lommen.

Han har tidligere arbejdet med kriminelle og fremstår derfor kun med fornavn.

Næsesprayen indeholder en modgift, der kan redde folk, som har fået en overdosis. Vejle Kommune har siden 2015 blandt andet uddelt næsespray til kommunens narkomaner og de ansatte på værestederne.

- Det er fedt at se, at det virker. En person kunne være død, men vi reddede faktisk kvindens liv med få og simple midler, siger Brian.

Halveret dødeligheden blandt misbrugere

Og på den måde er det blevet mindre farligt at være narkoman i Vejle.

For mens antallet af narkodødsfald i hele landet ligger stabilt på cirka 255 om året, så har Vejle mere end halveret dødeligheden. I 2014 var der 13 narkodødsfald i Vejle, mens tallet i 2017 var nede på 5.

- Det ligner en almindelig næsespray og ligger i et lille kit, som man kan have i baglommen, og derfor altid kan have med, siger Jack Jellesen, der er gadeplansmedarbejder i Vejle.

I alt har kommunen siden 2015 delt 285 næsesprays med modgift ud til misbrugere, pårørende og ansatte på væresteder.

- Det betyder rigtig meget for misbrugerne, at de ikke mister hinanden derude, og at de har redskaber til at kunne hjælpe, hvis det går galt med en overdosis, siger Jack Jellesen.

Høje dødstal fik Vejle Kommune til at reagere

Ud over næsesprayen har kommunen givet misbrugere og personer, der færdes i miljøet, fixerum og førstehjælpskurser.

- Vi havde meget høje dødstal i 2014, så vi besluttede, at gøre en indsats, blandt andet med fixerum, værested, spray og førstehjælpskurser, siger Gitte Frederiksen, formand i Voksenudvalget i Vejle Kommune.

I alt har Vejle Kommune over 4 år brugt cirka 100.000 kroner på den særlige indsats med fixerum, spray og førstehjælpskurser, og fremover vil det koste cirka 25.000 kroner om året at opretholde den særlige indsats overfor stofmisbrugere.

Og netop det, at Vejle Kommune tager det økonomiske ansvar, er vigtigt, siger Michael Lodberg Olsen, daglig leder og initiativtager i Antidote Danmark, som er en førstehjælpsorganisation der kæmper for at nedsætte dødeligheden blandt stofmisbrugere.

- I de øvrige byer, der har arbejdet med at forebygge dødsfald blandt narkomaner ( Kolding, Aarhus, Odense, København og Svendborg) er indsatsen finansieret via satspuljemidler, som ophører pr. 1.1.2019, og det er en skam, for så risikerer vi at fokus på indsatsen forsvinder, siger Michael Lodberg Olsen.