Færre psykisk syge lader sig indlægge under coronakrisen: ’De er bange for at blive smittet’

Der er færre indlagte i psykiatrien end vanligt hos alle danske regioner.

Alle landets regioner har ledige sengepladser til psykisk syge i øjeblikket. Arkivfoto fra Psykiatrisk Sygehus i Slagelse. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Der er masser af tomme sengepladser i psykiatrien hos landets regioner netop nu.

Alle landets fem regioner kan melde om en lavere belægning end vanligt. Hos Region Sjælland er der lige nu en belægningsprocent på cirka 60 procent i voksenpsykiatrien, mens den ligger på 50 procent for børnepsykiatrien.

Normalt ville de tal være henholdsvis cirka 85 procent og mellem 60 og 80 procent.

En af forklaringerne hos

regionen
er, at de psykisk syge ikke tør lade sig indlægge af frygt for at blive smittet med coronavirus. Det siger Søren Bredkjær, der er lægefaglig vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland.

- En primær årsag er nok en bekymring for, at der kan være mange mennesker under en indlæggelse, og derfor kan risikoen for at blive smittet med coronavirus være til stede, siger han.

'Borgere er bange for smitte'

Den forklaring høres ikke kun hos Region Sjælland. Det kan man også genkende hos akutteamet i Vejle Kommune, der også tilbyder sengepladser til psykisk syge.

- Generelt har vi lidt bedre plads, end vi plejer at have. Vi har ikke haft en afvisning siden den 6. marts, og det havde vi jo i lang udstrækning i den første del af året, siger leder af akutteamet Benjamin Rygg.

- Den ene forklaring er, at vi oplever, at nogen af borgerne simpelthen er bange for at blive smittet, og derfor bliver de væk, siger han.

En anden forklaring er, at de indlagte på afdelingen i øjeblikket ikke må være fysisk tæt på hinanden, som de plejer, af frygt for smitte. For mange af de indlagte er en del af behandlingen netop, at man har mulighed for at tale med andre i samme situation, og når den mulighed ikke på samme måde er til stede i øjeblikket, vil flere tøve med at lade sig indlægge, mener Benjamin Rygg.

Bekymret for stort efterslæb

I SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed er landsformand Knud Kristensen ikke glad, på trods af at færre indlagte med psykisk sygdom godt kunne lyde som en positiv historie.

- Det er nok ikke sådan, at coronavirus beskytter en mod at blive psykisk syg. At der kommer færre henvisninger er bekymrende, for det må betyde, at når det her kommer lidt på afstand, så kommer de, og så er de måske desværre blevet mere syge i mellemtiden, siger Knud Kristensen.

- Jeg er bange for, at det bare kommer tilbage med større styrke senere, siger han.

Også Region Syddanmark har en væsentligt lavere belægningsprocent på de psykiatriske sengepladser end normalt.

Men her tør lægefaglig direktør i psykiatrien Anders Meinert ikke entydigt koble det til coronavirus.

- Vi kan se, at vi har en meget lav belægning på vores sengepladser, uden at vi i øvrigt har nogen forklaring på det. Lige nu er det selvfølgelig relevant at spørge, om det har noget at gøre med coronaepidemien, men det kan vi simpelthen ikke sige noget om, siger Anders Meinert.