Familier har brug for ro og forståelse: ”ADHD-sommerlejr er bedre end Mallorca”

ADHD-foreningen afholder i denne uge sommerlejr for familier med børn med diagnosen.

10-årige Mikkeline har ADHD. Her sidder hun med høreværn på under morgenmaden, fordi det larmer. Men på ADHD-lejren er det helt normalt, og ingen stiller spørgsmål.

For de fleste er ferie lig med afslapning. Men når man er en familie med et ADHD-barn, er det ikke altid tilfældet. Det kan nemlig være hektisk og stressende, når hverdagens struktur bliver afbrudt.

I et forsøg på at gøre ferien lidt nemmere for familier, der har børn med diagnosen, afholder ADHD-foreningen en årlig familiesommerlejr. I år er det tiende år, og lejren foregår i spejdercentret Houens Odde i Kolding.

- Det kan være svært for folk udefra at forstå, men de her børns hjerner er virkelig på overarbejde. På lejren skaber vi struktur og rammer, så der kan være plads til at slappe af og holde ferie med familien, uden at man skal fokusere på alle de uforudsigelige ting, fortæller Dorte Vistesen, formand for ADHD-foreningen.

- Børnene får mulighed for at være et sted, hvor de kan udfolde alle deres særlige vaner, uden at blive dømt eller skulle stå til ansvar for, hvorfor de pludselig tager hørebøffer på midt i maden eller sådan noget.

Rart at blive forstået

På lejren deltager omkring 35 familier af forskellig størrelse fra hele Danmark, i alt 80 børn og voksne. Efterspørgslen efter en plads har været så stor, at ADHD-foreningen måtte vælge deltagerne ved lodtrækning, da der kom dobbelt så mange ansøgninger, som der var plads til.

Blandt de udvalgte er familien Kristensen med mor, far og to døtre, hvoraf den ældste datter har ADHD. Familien er rigtig glade for at være med.

- For os er ADHD-lejr bedre end Mallorca, for det er hyggeligt og rart at være her blandt ligesindede, som også har ADHD inde på livet. Det fylder en hel del for os i hverdagen, hvor der skal være struktur på alt. Derfor er det rart at være et sted, hvor man kan se bort fra alt det og slappe af sammen med folk, der forstår, fortæller far Carsten Kristensen.

Det er familiens tiårige datter, Mikkeline, der har ADHD. Det er andet år hun er med på lejren, og hun nyder det i fulde drag.

- Det er fedt at møde andre, som man har meget tilfælles med og som forstår mig. Det er meget nemmere at få venner her, end hvis man prøver at lege med nogen i skolen, siger hun.

De frivillige kender det selv

Undervejs i lejrugen er der mange forskellige planlagte aktiviteter, så børnene og deres familier blandt andet kan danse zumba, fiske og lave kreative ting.

Bag aktiviteterne står en række frivillige, som også selv har diagnosen inde på livet. En af dem er Tani Juhl, der selv er blevet diagnoseret med ADHD som voksen.

- Der er en lille pige inde i mig, der kan spejle sig i, at børnene her får lov at være fri og blive forstået. Da jeg først selv fik diagnosen sent, havde jeg jo ikke mulighed for den her slags oplevelse. Så jeg er bare glad for, at jeg så kan give den oplevelse til nogle andre børn, siger hun.

- Familierne døjer med nogle ting i hverdagen, som kræver ekstra energi, så derfor synes jeg, det er rigtig vigtigt at støtte op om at give dem et frirum. Og når vi frivillige selv kender alt til det, kan vi let forstå og acceptere børnenes adfærd og rumme dem, som de er.

Facebook
Twitter