Fanget i bureaukrati: Vil gerne hjem til Irak, men må ikke rejse

På Asylcenter Jelling har Ali Hashem Abdulah Al-Janabi ventet i halvandet år på at få lov at rejse hjem, men gamle papirer er i vejen.

I barakkerne i Jelling Asylcenter sidder Ali Hashem Abdulah Al-Janabi og venter på at få lov at rejse hjem.

Papirerne er underskrevede, og ejendelene er pakkede.

På Jelling Asylcenter sidder Ali Hashem Abdulah Al-Janabi nu bare og venter. Han har sagt ja til at rejse frivilligt tilbage til Irak, men det er en rejse med lange udsigter.

Asylansøgeren har været klar til at rejse tilbage til Mellemøsten siden sidste sommer, men halvandet år efter underskrivelsen af den frivillige udrejse sidder han stadig i venteposition i asylcenteret.

- Jeg sidder bare og venter. Venter på, at politiet måske kommer og henter mig. En meget frustrerende situation, fortæller han gennem sin tolk.

Udrejsen skal ske gennem International Organization for Migration, men efter 16 år i danske asylcentre er Ali Hashem Abdulah Al-Janabis irakiske dokumenter ikke længere gyldige. Derfor kan udrejsen ikke sættes i gang.

Heller ikke den irakiske ambasssade i Danmark kan hjælpe Ali Hashem Abdulah Al-Janabi, for irakiske dokumenter kan kun udstedes i Irak.

Det er et problem, at udlæindinge på den måde kan blive fanget i systemet, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Det er selvfølgelig et problem, at man står med en udlænding, som ikke kan få lov at opholde sig i Danmark, og som frivilligt vil rejse hjem. Der skal vi fra dansk side sørge for hurtigst muligt at få klaret de her udvisninger, siger retsordføreren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk