Farligt affald bliver sorteret forkert i mange hjem

En undersøgelse i Kolding viser, at 88 ud af 100 hjem havde sorteret det farlige affald forkert.

Batterier indeholder nikkel, cadmium og bly, som er værdifulde ressourcer, der bliver brugt igen, hvis batterierne bliver afleveret til genbrug (arkivfoto). (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Uindpakkede knive, glasskår, løse batterier, oliesjatter og terpentin. Den slags affald skaber problemer for Kolding Kommune.

Her afleverer borgerne røde kasser med farligt affald, men en undersøgelse viser, at i 88 ud af 100 kasser var det farlige affald sorteret forkert.

I mange kasser var der også risiko for, at der for eksempel kunne gå hul på emballage med farlige væsker under transporten, som kommunen har ansvaret for.

Formanden for Teknikudvalget, Knud Erik Langhof, er overrasket over, at der er så store problemer.

Der er nok en holdning omkring, at når låget er lukket, så er det forsvarligt indpakket, men når vi tager låget af, så kan der komme nogle giftdampe, som vores medarbejdere får gener af, siger han.

Teknikudvalget har besluttet, at kommunen frem til 2018 fortsætter med at hente kasserne, men der bliver skruet gevaldigt op informationerne om, hvordan man skal pakke dem.

Forskel på kommunernes regler for affaldet

Farligt affald er ofte miljøfarligt affald som batterier, olie, kemikalier, maling, spraydåser og medicin.

Der er også mange produkter fra badeværelset, som ryger i kategorien. Det er for eksempel neglelakfjerner, parfumerester og afkalkningsmidler.

Der er forskel på, hvordan kommunerne håndterer affaldet, så du skal tjekke regler og muligheder i den kommune, hvor du bor.

Nogle steder kan du også aflevere farligt affald, der hvor du har købt det. Det kan være medicin på apoteket eller maling hos farvehandleren.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.