Firma tjener millioner på vildsvinehegn: Indkomst for 2019 er sikret

Hegnet skal forhindre vildsvinene i at krydse grænsen. Arbejdet med opsætning begynder i januar.

Arkivfoto. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

I efteråret 2019 skal et 70 kilometer langt vildsvinehegn bugte sig langs den dansk-tyske grænse.

Det kommer til at koste omkring 80 millioner kroner alt inklusiv, og hegnet bliver sat op for at beskytte de danske grise og den danske svinetransport imod svinepest, som bliver konstateret stadigt tættere på den danske grænse.

Opgaven med at sætte hegnet op er så stor, at den har været i EU-udbud, og det udbud har Fredericia-firmaet SER Hegn A/S vundet.

Faktisk var opgaven delt i to udbud, men SER Hegn A/S har vundet begge udbud med et tilbud på 30,4 millioner kroner for opsætningen.

Dertil kommer så diverse yderligere udgifter til vedligehold og andre omkostninger.

Henrik Rasmussen, direktør hos SER Hegn A/S, er meget begejstret for, at det er hans firma, der skal varetage opgaven.

- Det betyder rigtig meget. Det er den absolut største ordre, vi nogensinde har fået, og det sikrer vores indkomst i hele 2019. Vi har allerede solgt 40 procent af vores kapacitet til det her projekt, siger han.

Firmaet begynder allerede i januar at etablere hegnet, der altså ventes at stå færdigt i efteråret 2019.

Vildsvinehegnet skal stort set følge den dansk-tyske grænse. (Foto: Grafik) Signe Heiredal © © (c) DR)

Usædvanlig lav pris skulle forklares

Prisen på de 30,4 millioner for opsætningen er noget, der er blevet lagt mærke til, for det var markant billigere end de andre tilbud, der kom.

- Vi synes, vi har regnet en rigtig god pris. Vi fik et usædvanligt brev fra Naturstyrelsen, hvor vi skulle forklare, hvordan vi fandt frem til så lav en pris. Der var langt til vores konkurrenter. Så det er en god pris, bygherre har fået, siger Henrik Rasmussen, der mener, at prisen kunne blive så lav blandt andet på grund af, at man har et godt samarbejde med sine underleverandører, der også havde stor lyst til at få deres navn på projektet.

For hver 100 meter hegn vil der blive etableret et lille hul på cirka 20 gange 20 centimeter, så man ikke holder de små dyr ude, ligesom der vil være i alt 20 permanente åbninger i løbet af de 70 kilometer.

- Vi ser frem til at samarbejde med SER Hegn om den opgave, som vi har fået, siger skovrider Bent Rasmussen, som står for opførelsen af vildsvinehegnet, i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.

WWF er imod: Ingen dokumenteret virkning

WWF Verdensnaturfonden var blandt de organisationer, der gjorde indsigelser mod opsætning af hegnet, da det var i høring tidligere på året.

Her mente man ikke, at det vil virke efter hensigten.

- Vi anerkender selvfølgelig, at afrikansk svinepest er en alvorlig faktor i svineproduktionen, men vi mener simpelthen ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at det her hegn virker efter hensigten, sagde seniorbiolog hos WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen tilbage i august.

- Vi ved, at den menneskelige faktor spiller en stor rolle i udbredelsen af afrikansk svinepest, og vi mener, at lastbiler med svin og fersk kød og madaffald er hovedproblemet, sagde han.

Vildsvinehegn

  • Hegnet bliver ca. 70 kilometer langt og etableres på land langs den dansk-tyske grænse.

  • Det forventes, at hegnet bliver 1,5 meter højt, mens det graves ca. 50 cm ned i jorden.

  • Der er afsat 80 millioner kroner til opsættelsen af hegnet - 30 millioner skal erhvervet selv komme med.

  • Der opsættes færiste eller låger ved gangstierne, der krydser den dansk-tyske grænse.

  • Vejtrafik over grænsen kan fortsat ske uhindret i overensstemmelse med Schengenreglerne.

Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter