Flåterne er vågnet tidligt i år: Vær opmærksom på skovturen

I Givskud måtte en dyrlæge fjerne 20 flåter fra en kat.

Det milde februarvejr har ganske givet lokket mange ud på en skovtur, men det har også lokket nogle blodsugende væsener frem i skovbunden.

Flåter og igler har nemlig startet sæsonen tidligt og er allerede at finde i skovbundene – og måske på kroppen af dig selv eller dine kæledyr.

- Flåterne er tidligt på den, så allerede nu kan man se flåter dels på husdyr, men faktisk også i skovbunden og dermed også potentielt på mennesker, der går i skoven, siger naturvejleder Jørgen Chemnitz fra Kolding Naturskole.

Heldigvis er der måder at beskytte sig på.

- Den bedste måde at beskytte sig på er at trække strømperne uden på buksebenet. De (flåterne, red.) sidder jo nede i græsset og finder typisk vej op under buksebenet. Så sandaler og shorts i skoven er en rigtig dårlig cocktail, siger Jørgen Chemnitz.

En hunflåt kan bære tusindvis af æg, men det er kun en meget lille del, der bliver til nye, levende flåter.

20 flåter på en kat

I Givskud har dyrlæge Morten Nissen allerede ved selvsyn konstateret, at flåterne er kommet frem i skovbunden.

For nylig behandlede han en norsk skovkat, som han fjernede 20 flåter fra. Nogle af dem ganske fuldfede, som det kan ses i videoen øverst i artiklen.

- De to store og tykke er to hunner, der har taget deres sidste måltid, og hvis nu de var faldet af katten igen, havde de ligget i skovbunden og lagt en masse æg, siger Morten Nissen.

- Det er tidligt her i januar og februar måned, men det er simpelthen på grund af den milde vinter, at de er aktive allerede nu, siger han.

Dyrlægen fra Givskud mener nu ellers, at dyreejerne er gode til at beskytte deres dyr mod flåter og igler, men her i begyndelsen af sæsonen kan det godt knibe.

- Det er typisk her lige inden, at ejerne skal til at behandle, at vi får nogle dyr ind med virkelig mange flåter, men kattens tilfælde her er exceptionelt, siger Morten Nissen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk