Flere børn får diabetes

Antallet af børn, der rammes af diabetes er stigende, og ingen ved hvorfor.

7-årige Stina er diabetes-patient, og har derfor en insulin-pumpe, som hun opbevarer i et bælte, hun har på maven. (Foto: Peter Frandsen Siggaard © (c) DR)

Hver uge får ti børn konstateret type 1-diabetes i Danmark. Selv om sygdommen er velkendt, ved vi stadig ikke, hvorfor man rammes af diabetes.

Diabetesforeningens børnefamiliegruppe i Region Syddanmark oplever da også, at antallet af familier med diabetes-syge er stigende, fortæller formand Hans Cronbach fra Gråsten.

- Når jeg tænker på en familie med et så lille barn, der får en kronisk sygdom, bliver jeg ked af det, siger han.

Årsagen til type 1-diabetes er stadig et mysterium. Man ved, hvad der sker i kroppen, men ikke hvorfor, fortæller overlæge Elisabeth Lund fra Kolding Sygehus.

- Fordi der er mange processer i kroppen, som kan påvirkes på rigtig mange måder. Derfor kan man ikke sætte en finger på det, siger hun.

Det seneste kvartal har 22 familier meldt sig ind i Diabetesforeningens børnefamiliegruppe i Region Syddanmark. Det er en håndfuld flere end i et sammenligneligt kvartal for et par år siden.

Stina Juul Nielsen er syv år. Hun måler selv blodsukker, og får insulin fra en pumpe på maven. Hendes forældre fik mistanke om diabetes, da Stina som to-årig blev enormt tørstig.

- Hun skubbede sin stol hen til vasken, og sagde ’Vaaand’. Så fik hun et stort glas vand, som hun drak grådigt, så det løb ned ad brystet på hende, fortæller Stinas mor Katja Juul Nielsen.

Efter nogle få dage gik familien til læge, og kort efter blev diagnosen stillet på Kolding Sygehus.

https://www.facebook.com/P4Trekanten/videos/1252725861423282/

Facebook
Twitter