Flere bor i byer med ’forkerte’ postnumre: ’På tide, at man gør noget ved det’

12 år efter kommunalreformen bøvler mange borgere stadig med, hvad de synes er et forkert postnummer.

Morten Dahl gad godt, at han havde postnummer i den kommune, han rent faktisk bor i.

Marianne Lykkebo bor i Klattrup, der ligger i Vejle Kommune og cirka otte kilometer fra byens centrum.

Men Vejles postnummer - 7100 - har hun ikke glæde af. Ved kommunesammenlægningen for 12 år siden var det nemlig ikke alle steder, at grænsen for de nye postnumre blev lagt lige hensigtsmæssigt.

Derfor har Marianne Lykkebo postnummer i 7000 Fredericia, selv om hun altså bor i Vejle Kommune.

- Vi oplever, at vi skal ud og køre utrolig langt for at hente vores pakker. Nogle gange bliver vi tilbudt at hente i Middelfart. Så har vi kørt 60 kilometer, før vi er hjemme igen, siger hun.

Senest stod Marianne Lykkebo med problemet, da hun havde bestilt en pakke til Black Friday, som skulle leveres ved hendes adresse. Men da leverandøren havde for travlt til personlig levering, blev pakken i stedet afleveret i Fredericia, som ifølge leverandørens oplysninger var det nærmeste sted.

Det gav Marianne Lykkebo en køretur på 18 kilometer hver vej for hente sin pakke i stedet for de cirka fire kilometer, der er hen til den pakkecentral, der rent faktisk er nærmest hendes hjem.

Mere end bare posten

Det er ikke kun pakkeposten, der kan være en udfordring, når man bor i Klattrup.

Morten Dahl, som også er beboer i den lille by, mistede sin datter for cirka to et halvt år siden. Hun havde en alvorlig genfejl, og i forbindelse med hendes behandling stødte forældrene på udfordringer med postnummeret.

- Da vi havde været på sygehuset i et halvt års tid og skulle udskrives, blev papirerne sendt til Fredericia Kommune. Det skete også, da vi skulle have en fysioterapeut tildelt. Det var frustrationer, man ikke havde lyst til at stå med, når man var i sådan en svær situation, siger Morten Dahl.

Senere har postnummeret også forsinket byggeriet af det hus, Morten Dahl bor i.

- Vi havde hyret en arkitekt fra Esbjerg til at tegne huset. Han sendte forståeligt nok planerne til Fredericia Kommune, og så gik der en måned ekstra med byggetilladelsen, fordi de skulle finde ud af, hvor den lå, siger Morten Dahl.

Morten Dahl fortæller om forsinkelsen på sit hus.

I Klattrup har man søgt PostNord om en officiel ændring af postnummeret fra 7000 til 7100, men det er blevet afvist.

'På tide at gøre noget ved det'

PostNord har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i en mail, at vurderingen er, at "en ændring af postnummeret vil have større ulemper end fordele for postomdelingen. Erfaringen viser nemlig, at en ændring i årevis giver stor risiko for post, der forsinkes, fejlleveres eller må returneres, fordi afsendere ikke har opdateret deres adressedatabase".

Over hele landet er der borgere i mindre byer, som har postnummer i en anden kommune, end den de bor i, og folketingsmedlem Christoffer Melson (V) kan godt forstå, at det skaber frustrationer.

- Det er en masse små eksempler, der generer folk i hverdagen, og jeg synes, det er på tide, at man gør noget ved det, siger han.

Derfor vil han henvende sig til transportminister Benny Engelbrecht (S). Særligt fordi det ikke kun er PostNord, der uddeler pakker i dag.

- Der er mange andre spillere end PostNord på markedet nu, og det er nok på tide at få kigget på det. Selvfølgelig vil der på den korte bane være nogle ulemper, men jeg synes, at PostNord burde tage den lange kikkert for øjet, siger Christoffer Melson (V).