Flere døjer med hudproblemer efter intimbarbering

På Kolding Sygehus har man i de seneste 10 år oplevet en tredobling i antallet af patienter med hudproblemer, som blandt andet kan skyldes barbering.

Intimarbering med en barberskraber giver små sår, som kan lede til svampeinfektion og bakterier. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Flere kvinder lider af hudproblemer efter intimbarbering.

På Kolding Sygehus har man i de seneste 10 år oplevet en tredobling i antallet af patienter, der kommer ind med hudproblemer. For et årti siden gik 400 patienter gennem døren om året, nu er antallet oppe på 1200 patienter om året.

Brug en saks til intimfrisuren

Hvis man gerne vil have mindre hår, anbefaler ledende overlæge Anne Mette Lykkebo, at man bruger en saks til at klippe håret så langt ned som muligt.

Hvis håret skal helt væk, anbefaler hun en voksbehandling frem for barbering, men hun understreger, at også voksbehandling kan give de uønskede små rifter og sår.

Ledende overlæge på vulvaklinikken Anne Mette Lykkebo forklarer:

- Problemerne opstår, når man fjerner hår, for så bliver huden mere sårbar - især hvis man bruger en skraber. For så laver man en masse småskader på huden, som er små sår og rifter, der bliver indgangsporten for bakterier og svampeinfektioner.

Og for nogle patienter bliver problemerne ved med at vende tilbage. Og det er sandsynligvis moden, der er grunden til, at problemet er i stigning, mener ledende overlæge, Anne Mette Lykkebo.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er blevet meget mere almindeligt at fjerne mere af kønsbehåringen, siger hun.

Det bakkes op af Caroline Bjerring, som i 17 år har ejet en hårfjerningsklinik i Vejle.

- For 17 år siden lavede vi typisk det, man kan kalde et bikinisnit. I dag vælger 90 procent af vores kunder at få taget stort set det hele, siger hun.

Formanden for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Thomas Larsen, er enig med ledende overlæge Anne Mette Lykkebo i, at hårfjerning kan være skyld i problemerne for mange af patienterne på Kolding Sygehus.

- Vi ved, at når man fjerner sin kønsbehåring, så har man øget risiko for at få hudskader. Vi kender det som skægpest andre steder på kroppen, og det kan man altså også godt få i de nedre regioner, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.