Flere går på biblioteket uden at låne noget

Bibliotekerne bliver flittigt brugt som mødested og læsesal, mens udlånet falder støt.

Bibliotekerne fik lige under 400.000 gæster i 2015. Mange af dem brugte biblioteket som mødested og læsesal. (© /colourbox.com)

Der er rift om de gode siddepladser på landets biblioteker, men køen til udlånsskranken er blevet kortere.

Mens der i 2009 blev udlånt over 48 millioner bøger og andre medier om året, så nøjedes vi i 2015 med at læse og lytte os igennem 36 millioner. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Bibliotekerne bliver nu i langt højere grad brugt til andet end boglån.

Det siger Pia Friis, som er bibliotekschef for Kolding Bibliotekerne.

- Bibliotekerne er populære som mødesteder og som steder, hvor man bliver beriget med viden og gode oplevelser, både når man studerer eller bare hænger ud.

Og det billede kan lektor på Københavns Universitet Henrik Jochumsen godt genkende.

Han tror ikke, at bibliotekernes rolle som samlingssted vil svækkes i fremtiden - heller ikke selvom vi kommer til at leve mere og mere digital.

- Den digitale udvikling og det, at man kan så meget hjemme foran computeren, gør sandsynligvis også, at behovet for det fysiske møde er større. Det vil sige, at der er en lyst til at komme ud, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.