Flere landsbyer får brands

Kommuner brander deres landsbyer for at få flere tilflyttere til de små samfund

24 landsbyer i Vejle Kommune skal have deres eget brand. (Foto: Thomas Dinsen © DR Fyn)

Hvad er det specielle ved at bo i Vonge eller Gårslev?

Det vil Vejle Kommune nu sætte ord på for at brande landsbyerne i kommunen.

Sammen med kommunens 24 lokalråd skal de finde frem til, hvad der kendetegner lokalsamfundene, og på den måde få flere til at flytte på landet.

Mangler tilflyttere

Lige nu er Børkop, der ligger mellem Vejle og Fredericia, en af de eneste byer udenfor Vejle, der får rigtig mange tilflyttere.

Et par kilometer fra Børkop ligger byen Gårslev, der har sværere ved at tiltrække nye beboere.

Men Gårslev Lokalråd er allerede klar med et bud på deres nye brand, fortæller formanden Eigil Mikkelsen

- Det er helt klart naturen, siger han.

Mange forskellige brands

I Vejle er der altså brug for at udvikle 24 nye brands for at få tilflytternes øjne op for landsbyerne.

- Når vi snakker bosætning, så er det super vigtigt, at vores kommende tilflyttere kan finde beskrivelser om alle vores lokale byer, mener Vejle Kommunes bosætningsguide, Christina Hegner.

Landsbyer er ikke ens

Det er langt fra kun i Vejle, at kommunerne forsøger at markedsføre deres landsbyer. Faktisk er det at fremhæve forskelle på landsbyer noget, som er blevet mere oppe i tiden at gøre, fortæller Pia Heike Johansen, der er lektor ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

-  Der har gennem mange år været en tendens til at tale om livet på landet som en ensartet størrelse, men det er som om, at det er blevet vigtig for kommunerne at tydeliggøre, at der er forskel på de enkelte landsbyer i kommunerne.

Mange kommuner har også ansat folk til netop at varetage den opgave at få forskellene frem, siger Pia Heike Johansen.

Præcise brands er nødvendige

Når det kommer til at finde et brand, så er det vigtigt at være præcis.

- Hvis man siger naturen som i Gårslev, så er det faktisk godt set, fordi mange netop flytter på landet for at få natur, men så skulle man nok have forklaret, hvordan naturen er dér, siger Pia Heike Johansen

Det er dyrt at lade stå til

Formanden for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati i  Vejle Kommune, Niels Clemmensen, mener, det kan blive rigtig dyrt for kommunen, hvis tilflytterne fortsætter med at vælge landsbyerne fra.

- Hvis ikke vi gør, så risikerer vi jo, at får en affolkning, og det vil være forfærdeligt, fordi vi så kan være nødt til at lukke skoler og børnehaver, siger han.

Vejle Kommune er blandt andet blevet inspireret af Hedensted Kommune, der er godt igang med at markedsføre deres lokalsamfund. 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk