Flere patienter er med til at bestemme, hvordan de skal behandles

Flere afdelinger i sundhedsvæsnet laver patient- og pårørenderåd. Det giver bedre behandling at inddrage de syge.

Læger og sygeplejersker er ikke de eneste eksperter i sygdom. Patienter og pårørende kan med fordel tages med på råd. (Foto: Charlotte Dahl © Sygehus Lillebælt)

Det fungerer så godt, når patienterne får indflydelse på deres egen behandling, at tiltaget nu popper op flere og flere steder.

Nogle af de første, der gjorde brug af et såkaldt patient- og pårørenderåd, var Vejle Sygehus, der på den måde gav patienterne et let vej til indflydelse på behandlingen.

Erfaringerne er så gode, at flere sygehuse i Region Syddanmark har lavet rådene, og nu følger Rygcenter Syddanmark trop med eget pårørenderåd.

- Det er jo patienter og pårørende, der bedst kender sundhedsvæsenet og de udfordringer, vi står i. De kender også løsningen på de problemer, siger Rikke Bagge Skou, der er klinikansvarlig sygeplejerske på rygcenteret.

Hun er sikker på, at det vil gavne alle, at patienterne bliver taget med på råd.

Blandt andet synes Rikke Bagge Skou og hendes kollegaer, at de er ret gode til at informere patienterne. Det synes patienterne bare ikke, viser patientundersøgelser.

- Der har vi i høj grad brug for patienter og pårørendes hjælp til at finde ud af, hvad de mangler, og hvad vi kan gøre bedre, siger Rikke Bagge Skou.

På Vejle Sygehus var Tom Jerwiarz, formand for Patient- og Pårørenderådet for kræftområdet, skeptisk, da rådet blev lavet.

Han var bange for, at det bare var en formalitet, men rådet fik reel indflydelse, da det for eksempel tog emnet alternativ behandling op.

- Det arbejdede vi en del med, og ledelsen sagde god for, at der var måske noget at arbejde for, siger Tom Jerwiarz.

Facebook
Twitter