Flere sydjyske børn får diagnosen angst: - Jeg magtede slet ikke noget

Antallet af børn i Region Syddanmark, der får angst, er steget med 20 procent på fire år.

Lukas Enemark er i dag kommet ud af sin angst blandt andet med hjælp fra Psykoterapeut, Lene Brøndum Madsen. (Foto: Steffen Lübbert terpling)

Flere børn mellem 0 og 12 år i kæmper med angst i Region Syddanmark.

Det viser tal fra regionen.

I 2012 fik 177 børn i regionen diagnosen angst. I 2016 var det tal steget til 215. Det svarer til en stigning på 20 procent.

21-årige Lukas Enemark fra Fredericia er en af dem, der fylder i statistikken. Han blev ramt af angst i 2012 på en ferie i Berlin.

- Det endte med, at jeg kun lå oppe i lejligheden hele den uge, og jeg kunne overhovedet ikke magte noget eller være med til noget, siger han.

Det var først efter, at Lukas Enemark startede i psykoterapi, at han fandt ud af, at det var angst, han led af.

Høje krav til børn kan udløse angst

Stigningen i angsttilfælde blandt børn er en udvikling som Thorsten Schumann, der er psykiater og overlæge på Børnepsykiatrisk afdeling i Aabenraa, mærker.

Han har et bud på, hvorfor børnene får netop angstdiagnosen.

- Den stigning, vi har set, dækker jo over, at der er en øget opmærksomhed omkring angst og en forventning om, at behandling hjælper. Børn er desuden udsat for høje krav fra omgivelserne i nutidens samfund. De er under pres i både faglige og sociale sammenhænge, siger overlægen, som mener, at tallet for børn med angst vil stige yderligere de næste mange år.

I dag er Lukas Enemark fra Fredericia ude af angsten og arbejder dagligt i en tøjbutik i Middelfart. Under terapien fandt han ud af, hvad det var, der udløste angsten i ham.

- Der er mange aspekter i det. Jeg blev mobbet i en periode i folkeskolen, og mine forældre blev skilt. Samtidig har jeg undertrykt mine følelser. Jeg gjorde aldrig, hvad jeg selv ville eller følte. Jeg gjorde altid, som jeg troede, andre gerne ville have, at jeg skulle gøre for at gøre dem glade, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.