Det kan godt være, at jobbet som tankpasser, tjener eller telefonsælger ikke kaster en formue af sig, men godt 170.000 unge under 25 år er godt i gang med at spare op til deres pension - og dermed skabe sig en formue.
Sidste år indbetalte de unge tilsammen lidt mere end to milliarder kroner til deres pensionsordninger, og det er tæt på en fordobling siden 2005, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er ikke kun beløbet, der er steget. Der er også kommet flere unge med en pensionsordning.
Der er tilsyneladende sket et skred i de unges holdning til pension, og det glæder ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension), som alle lønmodtagere afleverer lidt penge til hver eneste måned.
- Det er positivt, at de unge tidligt forholder sig til deres pension og dermed det liv, som de skal leve, når de en gang skal på pension, siger ATP's koncerndirektør Kim Kehlet Johansen.
ATP laver en årlig pensionsanalyse, og her tegner der sig også et billede af, at de unge interesserer sig mere for deres pensionsindbetalinger. I år har 22 procent foretaget ændringer i eller flyttet deres pension. Til sammenligning var det sidste år kun seks procent af de unge, der ændrede deres pension.
- En af grundene er nok, at der de seneste år har været en del drøftelser og offentlig debat om, hvornår man kan trække sig tilbage på folkepension. I det lys er der flere unge, der gerne selv vil kunne bestemme hvornår, og hvilket liv de kan leve, når de går på pension, siger han.
24 år og godt i gang med opsparing
Den 24-årige pedel Niels Mogensen fra Barrit ved Juelsminde tænker også meget over sin pension - og med god grund.
Han kom for nogle år siden ud for en trafikulykke. Det fik hans familie til at opfordre ham til at spare ekstra op til pensionen, så han ikke skal arbejde i en sen alder.
Han bevæger sig og laver mange løft i løbet af sin arbejdsdag og er derfor ekstra opmærksom på at få sat penge til side.
- Det er noget, jeg har været opmærksom på, siden jeg kom ud for trafikulykken, hvor jeg slog ryggen, fortæller han.
- De vil leve hele livet
En af dem, de unge møder, når der skal oprettes en pensionsordning, er pensionsrådgiver Thomas Kirkeby fra pensionselskabet PFA.
Han genkender tendensen med, at flere unge har en pensionsordning, og interesserer sig også for, hvad der sker med deres penge.
- De tror ikke på, at de offentlige pensioner vil give dem nok, siger han om de unges begrundelser for at gå i gang med opsparing til pension.
Der er nemlig stor forskel på, hvordan en pensionist levede tidligere, og den måde som de unge forestiller sig, at de skal leve på, når de bliver gamle.
- Til den tid vil de leve og gøre mange af de ting, som de også gør i dag. De vil have en god bolig og nogle køretøjer, og så ønsker de sig et aktivt liv med rejser og plads til at dyrke halvdyre interesser, siger han.