Flygtninge får ubrugelige børneattester

Børneattester til flygtninge er ikke meget værd, mener udvalgsformand, der ønsker en diskussion om attesterne.

Det kræver en børneattest, hvis man skal arbejde i en børnehave. Men attesten er ikke meget værd, hvis du lige er kommet til landet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Du kan ikke arbejde med børn under 15, hvis ikke du kan fremvise en ren børneattest.

Sådan har det været siden år 2001, hvor attesterne blev indført for at forhindre folk, som tidligere har forbrudt sig mod børn, i at arbejde i blandt andet børnehaver.

Men hvis en institution gerne vil ansætte en flygtning, så er det umuligt at skaffe en børneattest, der kan bruges til noget som helst. Attesten siger nemlig kun noget om den tid, man har opholdt sig i Danmark.

Det dilemma vil formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Kolding Kommune Christian Haugk (S) nu have drøftet i udvalget.

Han fortæller, at der i Esbjerg Kommune er blevet åbnet for, at flygtningene kan komme i arbejde med en attest, der ikke er meget mere end fire måneder gammel. Dermed er værdien af attesten sat til diskussion, mener han.

- Det skal vi i udvalget have en debat om, fordi jeg ikke ønsker at miskreditere det velfungerende system, som vi har lige nu, siger Christian Haugk.

Rigspolitiet har tidligere oplyst, at det "i praksis vil være umuligt at indhente oplysninger til attesterne i de lande, der flygtes fra".

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.