Fnatudbrud på sygehus: 14 ansatte smittet – overså 'norsk fnat'

14 ansatte på Kolding Sygehus er blevet smittet med fnat af en patient.

Billedet her fra sundhed.dk, viser hvordan et udbrud kan tage sig ud. (Foto: Patienthåndbogen © Patienthåndbogen)

14 ansatte på Kolding Sygehus er blevet behandlet for fnat, som en patient har smittet dem med tilbage i november. Det bekræfter Sygehus Lillebælt, som Kolding Sygehus er en del af.

Udbruddet blandt personalet er sket, fordi personalet på sygehuset overså, at en patient havde fnat – det til trods for, at patienten led af såkaldt ’norsk fnat’, som er en mere alvorlig fnatsmitte, der giver skorper på huden og indeholder et stort antal fnatmider.

Derfor er smitten først blevet opdaget sent i december.

- Det er meget vigtigt, at man så hurtigt som muligt erkender, at man har en patient indlagt med det her. Det går først op for personalet, efter at manden er blevet udskrevet, at det er fnat, han har haft, selv om det er ret tydeligt, hvis man kigger på hans journal, erkender Jens Kjølseth Møller, ledende overlæge på afdelingen for Klinisk Mikrobiologi ved Sygehus Lillebælt.

Ifølge Jens Kjølseth Møller er det usandsynligt, at der kommer flere smittetilfælde, men hvis man som tidligere patient på Kolding Sygehus oplever kløe, skal man kontakte egen læge, fortæller han.

- Vi vil i spænding afvente, om nogen af de patienter, der har været indlagt, henvender sig til egen læge. Problemet er, at der kan gå op til en måned eller mere, før man med sikkerhed kan udelukke, at man er blevet smittet. Så der går et par uger endnu, før vi med sikkerhed kan sige, at der ikke kommer noget, siger Jens Kjølseth Møller.

Stof til eftertanke

De 14 ansatte, der er smittet med fnat, er ramt i mildere grad. Alle er i behandling og havde blot en halv dag væk fra arbejdet, fortæller overlægen. Alle de medarbejdere, der er ramt af smitten, er relateret til sygehusets karkirurgiske afdeling.

Fnat-udbruddet giver ’i bagklogskabens klare lys’ stof til lidt eftertanke på sygehuset, fortæller Jens Kjølseth Møller.

- Man er nødt til at overveje, om vi skal ændre noget. Vi kan nok ikke ændre så meget i forebyggelsen, men vi kan overveje at snakke med personalet om, at hvis nogen får et udslæt, er man tilbøjelig til at kalde det alt mulig andet – allergi, eller hvad ved jeg, men her skal vi måske være mere opmærksomme, siger han.

Patienten, der smittede personalet med fnat, var ikke i kontakt med andre patienter, og derfor forventer man på Kolding Sygehus, at smitten primært har ramt personalet.

Facebook
Twitter