Folkekirken skal stoppe med at ansætte præster, som ikke vil vie homoseksuelle, mener LGBT+

Ny præst i Hedensted ønsker ikke at vie homoseksuelle og fraskilte. Diskriminerende, lyder det fra foreningen LGBT+ Danmark.

Folkekirken ansætter stadig præster, som ikke vil vie homoseksuelle og fraskilte. Men det er diskriminerende, lyder det fra foreningen LGBT+ Danmark. (Foto: © Grafik: Signe Heiredal)

Rettelse: Tidligere fremgik det, at Enhedslisten er klar til at stille et lovforslag for at lave loven om. Partiets kirkeordfører Christian Juhl understreger dog, at han ikke vil stille et lovforslag, men hvis andre gør det, vil han tage stilling til det, når det ligger klar.

Det er så yndigt at følges ad, og for mange forelskede par bliver kærligheden beseglet med en tur op ad kirkegulvet.

Men hvis parret er af samme køn, kan den lokale præst i folkekirken med loven i hånd sige nej til at stå for vielsen.

I Hedensted og i nabosognet, Store Dalby, vil giftelystne par fremover møde en præst, som ikke vil vie hverken homoseksuelle eller fraskilte.

Men det er uacceptabelt.

Det mener Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark, der repræsenterer homoseksuelle og mennesker med en anden seksualitet, der bryder normen.

- Den danske stat kan ikke være bekendt både at have antidiskriminationslove og samtidig give en præst, som får sin løn af staten, lov til at diskriminere. Jeg synes ikke, at det hænger sammen, siger Susanne Branner Jespersen.

To andre præster i sognet kan vie homoseksuelle

Hedensted har ansat tre præster i sognet. Så den nyuddannede præst, Michael Henning Olesen Høj, som bliver indsat på søndag, er ikke ene om gudstjenester og vielser.

De to andre præster vil gerne stå for vielser af homoseksuelle og fraskilte, men for Susanne Branner Jespersen fra LGBT+ handler det ikke om, at det er muligt at blive gift.

Det handler mere om princippet i at tillade, at præster har en diskriminerende holdning.

- Det her er en statslig service, som man betaler til over sin skat. Jeg synes, at det er statssanktioneret diskrimination, og det synes jeg ikke hører hjemme i Danmark. Så må man adskille kirke og stat, mener Susanne Branner Jespersen.

Den nye præst i Hedensted Kirke i Østjylland ønsker ikke at vie homoseksuelle og fraskilte. Men kirken har yderligere to præster, som gerne vier par af samme køn. (Foto: © Hedensted Kirke)

Enhedslisten og Alternativet åben overfor at lovgive

Christiansborg er Alternativet klar til at lovgive på området, hvis folkekirken ikke holder op med at ansætte præster med de synspunkter.

Det kan ske ved at fjerne bestemmelsen om, at præster af teologiske grunde kan sige nej til at vie personer af samme køn.

Det kan ske ved at fjerne bestemmelsen om, at præster af teologiske grunde kan sige nej til at vie personer af samme køn.

Men det skal stoppe, mener Enhedslistens kirkeordfører Christian Juhl.

- Man kan ikke bøje diskrimination. Det er at tage aktiv stilling til, at der er forskel på mennesker, hvis der er en gruppe i samfundet, som man ikke vil vie, siger Christian Juhl.

Partiets kirkeordfører Christian Juhl understreger dog, at han ikke vil stille et lovforslag, men hvis andre gør det, vil han tage stilling til det, når det ligger klar.

- Jeg mener, at en debat - offentlig og internt i Folkekirken - er den bedste måde at ændre holdning hos den gruppe præster, der forfægter holdningen om, at de ikke kan/vil vie homoseksuelle og fraskilte.

S og K: Politikerne skal ikke blande sig i ansættelse af præster

Blandet partierne på Christiansborg er der dog flertal for at beholde den nuværende lovgivning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den socialdemokratiske kultur- og kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, men kirkeordfører for De Konservative, Birgitte Bergman, mener ikke, at politikerne skal blande sig i hvem eller hvilke slags præster, der bliver ansat.

- Personligt synes jeg, at det er lidt mærkværdigt, at man bliver afvist i Guds hus, fordi man er homoseksuel. Men det rokker ikke ved, at det er de enkelte menigheder, som afgør hvad de vil stå på mål for, siger Birgitte Bergman (C).

Unge varsler demonstrationer

Når den nye præst bliver indsat i Hedensted Kirke på søndag, vil Socialistisk Ungdomsfront i Vejle stå udenfor kirken.

Organisationen er en landsdækkende organisation for unge, aktive socialister.

Og de vil til være stede med regnbueflag for at protestere mod det, som de kalder homofobi og et forældet kvinde- og familiesyn.

Organisationens talsperson Christian Træholt mener, at det er en principiel sag.

- Vi vil jo heller ikke acceptere, at en lærer i en offentlig institution ikke vil undervise homoseksuelle elever. Vi er ude i at en statslig institution, der reelt set accepterer og blåstempler diskrimination af folk på baggrund af deres seksualitet, mener Christian Træholt.

Menighedsrådsformand: Man skal respektere synspunkter

Hverken præsten, Michael Henning Olesen Høj, eller sognets menighedsrådsformand, Kjell Palmelund Laursen, ønsker at kommentere kritikken fra foreningen LGBT+.

Men menighedsrådsformanden har tidligere sagt til DR, at han synes, at det er fint, at sognets nye præst, Michael Henning Olesen Høj, står ved sine personlige holdninger.

- Man behøver ikke altid at være enige, men man kan respektere hinandens synspunkter og holdninger, siger Kjell Palmelund Laursen.

Biskop Marianne Christiansen er øverste tilsynsmyndighed for kirkerne i Haderslev Stift. Hun ønsker ikke at svare på kritikken fra LGBT+ Danmark.

Det er ti år siden, at et politisk flertal på Christiansborg ændrede loven, så også homoseksuelle kan blive viet i kirken.

I følge Danmarks Statistik har 833 homoseksuelle par sagt ja til hinanden i kirken de seneste ni år.