Folketingsvalg og EU-valg samme dag? Tanken giver kommuner sved på panden

Falder folketingsvalget sammen med valget til Europa-Parlamentet, kan det give kommunerne problemer.

Flere valgtilforordnede. Flere pc'er. Flere scannere. Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed under dobbeltvalg. Arkivfoto fra optællingen af stemmer i Aalborg ved folketingsvalget i 2015. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ét kryds kan blive til to, når vi skal i stemmeboksen den 26. maj - og det skaber udfordringer hos flere kommuner.

Det er nemlig dagen for valg til Europa-Parlamentet, men det kommende folketingsvalg kan potentielt falde samme dag.

Det tænker man meget over i blandt andet Billund, fortæller kommunens valgansvarlige, Susannne Illum.

- Det fylder rigtig meget i valgafviklingen. Blandt andet fordi vi ville skulle doble op på mandskab på afstemningsstederne, og det betyder dobbelt op på borde, scannere og computere. For det ville fungere som to valg for borgerne, så det tænker vi rigtig meget på, siger hun.

Den samme sang lyder fra Fredericia Kommune, siger specialkonsulent Tine Gellert.

- Vi har faktisk aldrig gennemført et dobbeltvalg med digital valgliste nogensinde, så vi skal ud og skaffe pc’er. Pc'er er ikke det store problem, men vi skal have skaffet dobbelt ledningstræk, lys og netværk og så videre, siger Tine Gellert.

I de fleste kommuner skal man nemlig scanne sit valgkort for at få udleveret sin stemmeseddel. Det gør registreringen af vælgerne nemmere, end hvis man skal krydses af på en papirsliste.

Her kan du møde de ti danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Svært at finde frivillige midt i forår og konfirmationstid

Og et dobbeltvalg er langt fra usandsynligt. Det vurderer DR's politiske korrespondent Jens Ringberg.

- Hvis der ikke bliver udskrevet valg i denne uge, så anser jeg det for ret sandsynligt med et dobbeltvalg, siger Jens Ringberg.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at man vil holde valgkamp hen over påsken, og hvis en anden valgdato kommer for tæt på den 26. maj, så vil mange måske tænke ’hvorfor pokker skal vi nu hen og stemme igen’. Det handler også om, hvor tit man synes, man vil besvære danskerne med at komme hen og sætte et kryds, siger han.

I Fredericia regner man med at skulle bruge cirka 30-40 procent flere valgtilforordnede i tilfælde af et dobbeltvalg. Men ud over at de praktiske ting skal falde på plads, så er det faktisk en anden ting, man ser som den største udfordring i Billund, fortæller Susanne Illum.

- Det er egentlig, at det ligger på en søndag i maj, hvor der er forår og konfirmationer, som folk har lovet sig hen til, så det er spørgsmålet om at finde nogle medarbejdere. Vi skal nok finde dem, men der kommer nok nogle, der er med for første gang. Det er også godt – men det er også godt at have nogle, der kender til det i forvejen, siger Susanne Illum.

I Fredericia kan det også blive udfordrende at finde frivillige nok til et dobbeltvalg, men her plejer man at have succes med en anden løsning.

- Vi har gode erfaringer med at anvende frivillige fra ungdomsuddannelserne, der er fyldt 18 år. Vi har været super glade for dem, siger Tine Gellert.

Folketingsvalget skal falde senest den 17. juni.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter