Formand for sportsfiskerforening i Grindsted: Jeg er rystet

Lars Pedersen har fisket i området i 30 år.

Formand for Grindsted Sportsfiskerforening Lars Pedersen er overrasket over de nye, voldsomme forureningsfund.

- Vi vidste godt, at åen var forurenet, men størrelsen af tallene er rystende.

Sådan siger formand for Grindsted Sportsfiskerforening Lars Pedersen, efter at ny forskning afslører voldsom forurening fra et gammelt giftdepot i Grindsted.

Det viser sig nu, at der hvert år siver 100 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid fra giftdepoterne i Grindsted og lige ud i Grindsted Å, skriver Ingeniøren.

(© DR Nyheder)

Forureningen sker fra en grund, hvor det daværende Grindstedværket frem til 1970'erne deponerede spildevand.

Det tidligere Grindstedværk dumpede, i perioden fra 1956 og frem til 1973, 350.000 tons giftigt spildevand, og forureningen har været kendt i mange år. Men omfanget overrasker Lars Pedersen.

- Det er størrelsen af tallene, der er overraskende, for vi kendte jo forureningen, og ingen tager fisk med hjem herfra, siger han. Lars Pedersen har fisket i området i 30 år, og brugt mange timer ved åen.

- Det er en flot å, det er en lise for sjælen og gå her og fange fisk. Men jeg har kun spist en eneste fisk fra åen de sidste 15 - 20 år, det var en laks, siger han.

Og han håber, at myndighederne vil gøre noget ved forureningen.

-Når man nu ved, at det er så grelt, som det er, når der er tal på bordet, så håber jeg, at myndighederne får rettet op på tingene, siger Lars Pedersen.

Grindstedværket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.

Grindstedværket hørte under Danisco, men er i dag overtaget af den amerikanske kemivirksomhed Dupont.

Facebook
Twitter