Forskellige krav til ambulancers vægt: Må fravælge vigtigt grej for at holde vægten

Ambulance-selskab må fravælge moderne el-båre for at holde vægten nede.

Ambulancerne i Trekantområdet har ingen elektrisk båre, og det går ud over reddernes arbejdsmiljø. (Arkivfoto) (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Hvis du får brug for ambulancehjælp, mens du er i Bonbonland i Holme Olstrup, bliver du hentet i en ambulance med elektrisk båre.

Men hvis du er på Koldinghus, når du får brug for ambulancehjælp, så bliver du båret i ambulancen af to reddere.

Kravene til ambulancedriften er nemlig forskellige fra region til region, og fra udbud til udbud. I Region Syddanmark må ambulancerne fra Responce maksimalt veje 3.500 kilo.

Sådan lyder kravet fra Region Syddanmark, men det er problematisk, mener redderne, for de 3.500 kilo er inklusive en patient, en pårørende og to reddere.

Forskel på ambulancer

- Det sætter nogle grænser for, hvordan ambulancerne kan være opbygget, og hvordan de kan udbygges, forklarer Stefan Fyhn Gregersen, der er fællestillidsrepræsentant i Responce i Region Syddanmark.

Det er en ny rapport fra Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd, VIVE, der sætter fokus på forskellene i ambulancerne udstyr.

Ambulancerne i Region Sjælland er for eksempel udstyret med elektriske bårer, fortæller Stefan Fyhn Gregersen, mens ambulancerne i Trekantområdet har manuelt betjente bårer. Det går ud over arbejdsmiljøet og patienternes sikkerhed, mener redderne.

- Det er ikke tilfredsstilende, når man ved, at der på Sjælland er et alternativ. Vi har flere gange påpeget, at det er nødvendigt for os, siger han.

Problemet med de manuelle bårer er, at redderne kommer til at lave tunge løft, samtidig med at de skal sørge for, at patienterne ikke triller af båren, mens den bliver sat ind i ambulancen.

- Der står typisk en mand i hver ende af båren, og så skal vi betjene et manuelt håndtag, og løfte båren op i en højde, så patienten kan køres ind i ambulancen. Af og til har vi tunge patienter, og det stiller nogle fysiske krav, siger fællestillidsmanden.

I regionsrådet i Syddanmark er der ikke enighed om, hvorvidt man skal se på vægtkravene. SF'eren Ida Damborg vil gerne udstyre alle ambulancer med en elektrisk båre. Hun mener, at det er vigtigt for både reddere og patienter, at ambulancerne er toptunede i en region med store afstande. Også selvom det gør ambulancerne tungere end i dag.

SF: Væk med vægtkrav

- Vi har mange udkantsområder, hvor der er langt til sygehuset, så jeg synes, det er tosset, at man ikke har prioriteret det. Af flere grunde er vægtkravet fuldstændigt tåbeligt og burde forsvinde fra alle udbudsmaterialer, siger hun.

Formanden for Region Syddanmarks præ-hospitale udvalg er ikke enig. Han peger på, at der gælder andre fartgrænser, hvis ambulancerne tager på, så de kommer over 3.500 kilo.

- Når de kører med blå blink, må de selvfølgelig køre så hurtigt, de kan. Men meget af kørslen er returkørsel eller sygetransporter, og der vil kapaciteten blive nedsat, hvis de kun må køre 100 kilometer i timen, siger Mads Skau (V).

Han godt kan se, at forskel i udstyr kan give forskellig behandling af patienterne. I Region Syddanmark er der to selskaber, der har forskelligt udstyr i ambulancerne.

- Responce og AmbulanceSyd kan prioritere, hvad de vil have i ambulancerne i forhold til, hvad der har stået i udbudsmaterialet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk