Forskere leder efter fortidsmennesker

Et nyt forskningsprojekt skal finde spor fra slægtninge, der uddøde for 30.000 år siden.

Nu vil forskere finde nogle af vores fjerne slægtninge, der kan have boet i Danmark for over 30.000 år siden.

Et nyt ph.d.-projekt skal afklare, om der har levet neandertalere her i landet. Projektet udarbejdes af Trine Kellberg Nielsen fra Aarhus Universitet.

Fakta om Neandertalerne

Neandertalerne er vores arts tætteste slægtninge. De uddøde for omkring 30.000 år siden og dominerede det meste af Europa i omkring 170.000 år.

Neandertalerne er tidligere blevet udstillet som primitive hulemænd, men nye studier viser, at de både havde et veludviklet sprog og intelligens. Man har også set tegn på, at de har prydet sig med fjer og bevidst begravet deres kære.

Europæerne har omkring tre procent neandertaler i blodet. Det skyldes at neandertalerne på et tidspunkt har haft sex med vores forfædre, homo sapiens.

- Vi leder primært efter flintredskaber, der er bearbejdet af mennesker. Det kunne være rart at finde en håndkile. Men de her redskaber skal helst findes i nogle jordlag, hvor det er muligt at datere dem, fortæller hun.

Spor i Fredericia

Et af de steder, hun leder efter spor fra fortidsmennesket, er Trelde Næs i nærheden af Fredericia. Her kan man nemlig finde jordlag fra en af de mange varmeperioder, der var imellem de forskellige istider.

Det er netop i varmeperioderne, at man kan finde spor fra neandertalerne.

- Jordlaget er meget gammelt, og måske endda ældre end neandertalerne. Så det kan være tegn på tidligere neandertalere, vi kan finde spor efter, siger Trine Kellberg Nielsen.

Neandertalerne levede i det meste af Europa. Men indtil videre er fundet spor fra neandertalere ved Drelsdorf, cirka 50 kilometer syd for den danske grænse, det tætteste, vi er kommet på en neandertaler i Danmark.

Istiden gør det svært

Chancen for at finde levn fra neandertalerne er meget lille. I store dele af norden har istiden skubbet jordlagene, hvilket gør det umuligt at finde frem til flinteredskaberne.

Samtidig kan det være svært at vurdere, om flintredskaberne stammer fra neandertalere eller vores egne forfædre og derfor er af yngre dato. 

- En af de ting, vi gør, er at fokusere vores søgning på nogle bestemte geografiske områder, hvor vi ved at sandsynligheden for at finde de her ting er højere, herunder Trelde Næs. Udover det kan vi vurdere det ved at kigge på den måde, redskaberne er bearbejdede på og hvilken farve, det har. Vi kigger også på, om flinten har været påvirket af is eller ej. På den måde kan vi fastslå, hvem der har udarbejdet flinten, siger Trine Kellberg Nielsen.

Arbejdet på Trelde Næs foregår i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia. Det var dem, der gjorde Trine Kellberg Nielsen opmærksom på, at der kunne være noget at hente i området.

Lokal hjælp er nødvendig

Nu håber de på, at de lokale borgere er  villige til at hjælpe med at grave i menneskets fortid.

- Vi håber, at borgerne vil være engagerede og samle alt, hvad der kan ligne stenredskaber op. De kan så aflevere dem til os, og vi skal sørge for, at Trine modtager dem. Så kan hun fastsætte, om der er tale om neandertaler, fortæller næstformand i Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia, Ole Klottrup.

Udover arbejdet ved Fredericia håber Trine Kellberg Nielsen på at lave lignende projekter i Midt-og Vestjylland samt i Sydvestjylland.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.