Forsøg: Her må de lange transporter ikke køre fra i dag

Et forsøg forbyder lastbiler med for eksempel vindmøllevinger på udvalgte motorveje i myldretiden.

Fra i dag må lastbiler med lang last som vindmøllevinger ikke køre på udvalgte motorveje. Forbuddet gælder blandt andet på strækningen mellem Kolding V og Hadsten. Og mellem Kolding V og Motorvejskryds Odense. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Fra i dag må lastbiler med lang last ikke længere køre på visse motorveje i myldretiden.

Den lange last kan for eksempel være transporter af vindmøller og lange betonelementer til byggerier, der i et forsøg ikke må køre på blandt andet strækningen mellem Kolding Vest og Hadsten og mellem Kolding Vest og Motorvejskryds Odense.

Indtil videre skal det afprøves som et forsøg, og det er noget som Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM, har efterlyst længe.

- Vi synes, at det er rigtig positivt, at vi nu får indført en forsøgsordning, hvor særtransporterne ikke kan køre i myldretiden, siger han.

Men formand for Sydøstjysk Vognmandsforening, Per Rasmussen, kan slet ikke forstå, at en lang transport med for eksempel en vindmølle stopper trafikken.

Han mener, at bilisterne bare kan overhale og køre forbi.

- Om du skal overhale et 24 meter langt modulvogntog, eller om du overhaler en med møllevinger der er 75-80 meter lang gør ikke den store forskel på motorvejen. Du har jo tid nok til at komme forbi, mener Per Rasmussen.

Dennis Lange fra FDM erkender, at det kan komme til at koste vognmændene penge. Men han mener, at det skal ses i et større perspektiv.

- Man skal huske på, at den forsinkelse, som særtransporten skaber i trafikken for privatbilister og erhvervschauffører er meget, meget større, end den lille udgift, som den enkelte særtransport bliver pålagt, siger han.

Forsøget skulle have været i gang før sommerferien, men blev udskudt til 1. oktober af Vejdirektoratet, da rastepladserne ikke var klar til de lange transporter.

Ordningen indføres som et treårigt forsøg.

Spærretider for særtransporter

  • E20 og E45 i begge retninger på hverdage mellem klokken 6-9 og 15-18 for transporter med en totallængde over 50 meter på følgende specifikke strækninger:
  • E20 (Fynske Motorvej og Taulovmotorvejen) på strækningen mellem motorvejskryds Odense og motorvejskryds Kolding V.
  • E20Ø (Østjyske Motorvej) på strækningen mellem motorvejskryds Fredericia og motorvejskryds Skærup.
  • E45 (Sønderjyske Motorvej, Østjyske Motorvej og Nordjyske Motorvej) på strækningen mellem motorvejskryds Kolding V og frakørsel 44 Hadsten.


    Med hensyn til motorvejskryds Kolding Vest, er de lange særtransporter, der kommer sydfra ad E45 og kører videre mod Esbjerg ad E20, undtaget og omvendt.

    Kilde: Vejdirektoratet

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.