Forsøg på at redde de trængte ål: 1,5 millioner miniål slippes ud

Med hjælp fra frivillige og EU-midler bliver der sat nye ål ud i danske vandløb.

Ålen har det ikke godt. På 30 år er 95 procent af ålene forsvundet i Danmark, men de seneste år er der blevet gjort ihærdige forsøg på at genoprette bestanden.

For at redde ålen bliver der i dag udsat 35.000 bittesmå ål i Vejle Å.

I alt skal der i år sættes 1,5 millioner ål ud i danske vandløb, søer og fjorde. Man regner dog med, at det langt fra er dem alle, der vil overleve, fortæller Michael Ingemann Pedersen fra DTU Aqua.

- Det kan variere rigtig meget, men i gennemsnit vurderer jeg, at hver fjerde til hver femte ål overlever, siger han.

Den er gået fra 100 procent og ned til fem procent, af hvad den var for 30 år siden

Michael Ingemann Pedersen, DTU Aqua

Ålene er cirka 12 centimeter lange og vejer 3,5 gram, og i løbet af de kommende år skal ålene æde sig store og fede og forvandle sig til blankål.

Det er nødvendigt at hjælpe bestanden af ål på vej, fordi bestanden af ål er svundet voldsomt i Danmark.

- Det er en indsats, vi gør, fordi ålen ikke har det særlig godt. På 30 år er 95 procent af ålene forsvundet i Danmark, siger Michael Ingemann Pedersen.

Vejle Å er et af 75 steder i Danmark, hvor der i år bliver sat åleyngel ud. Vejle blev blandt andet valgt, fordi Vejle Sportsfiskerforening leverer gratis, frivillig arbejdskraft til udsætningen.

- Det er jo for at forbedre fiskebestanden i vandløbet. Det bidrager vi med ved at sætte ål ud, lyder det fra Arne Rasmussen, der er bestyrelsesmedlem i Vejle Sportsfiskerforening .

Fritids- og sportsfiskere betaler selv 25 procent af åleudsætningen via deres fiskelicenser, mens EU-midler finansierer 75 procent af udgifterne. I alt bliver der i år brugt tre millioner kroner på at sætte ål ud.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.