Fredericia ruster sig til kamp mod narko: Der bliver flere unge misbrugere

På tre år er antallet af unge misbrugere i behandling steget med 35 procent.

Flere unge i Fredericia sniffer, ryger og stikker sig med hårde stoffer. Nu gøres der en indsats for at knække kurven. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Stadig flere unge i Fredericia kommer i behandling for et misbrug.

I løbet af tre år er tilgangen af unge i behandling steget med 35 procent, viser tal fra Center for Rusmiddelforskning.

Kommunen har fået tallene i forbindelse med en analyse af misbrug og dets udbredelse i Fredericia.

Rapporten konkluderer også, at Fredericia har flere misbrugere end andre byer, og at Fredericia skal blive bedre til at forebygge misbrug. Derfor optrapper byen nu kampen mod stofferne.

Tallene i rapporten kommer ikke som nogen stor overraskelse for 29-årige Niklas Andresen.

Han her gennem 10 år misbrugt en lang række stoffer, og han fortalte sin historie til DR for en måned siden i serien Narkoland.

Mandag blev undersøgelsen præsenteret for borgerne ved et dialogmøde, og her var Niklas Andresen én af dem, der mødte op.

Fredericia kan gøre det bedre

Han mener, at Fredericia Kommune sagtens kan forbedre sig, når det kommer til at håndtere narkomaner på afvænning.

Helt konkret peger han på, at misbrugerne efter 12 dage på afvænning bliver indlogeret midt i Fredericias misbrugsmiljø - oven på misbrugscenteret, hvor andre misbrugere henter deres metadon.

- Du møder alle de misbrugere, som du lige har været aktiv med. Det er eddermaneme farligt. Jeg har boet der før, hvor jeg røg i efter en uge, fortæller Niklas Andresen.

Formanden for Fredericias social- og beskæftigelsesudvalg, Peder Tind (V), er glad for, at Niklas Andresen siger sin mening.

- Det er yderst relevant, at han kommer med sådan en erfaring. Det synes jeg, at vi skal tage med, når vi skal skabe fremtidens misbrugsområde. Hvordan skal vi forebygge endnu mere, og hvordan skal vi organisere os, siger han.

Flere ideer til politikerne

Der var masser af ideer at hente på mødet, der fandt sted i Fredericia Sundhedshus.

Blandt deltagerne var Ulla Sundgaard Reimer, der er uddannelsesvejleder på Social- og Sundhedsskolen i byen.

Hun slog til lyd for, at det skal være nemmere at komme i kontakt med behandlerne.

- En form for trivselsmedarbejder kunne være en god idé. Et trygt og anonymt sted, hvor de unge kan gå hen og small-talke om de tanker og udfordringer, de står med, lød hendes forslag.

Rektor på Fredericia Gymnasium, Poul Erik Madsen, foreslog at der skal oprettes et fast korps af unge, der med deres personlige historier skal advare om narkoens skyggesider.

- Så skal vi som uddannelsesinstitutioner forpligte os til, at alle vores unge undervejs i skoleforløbet hører ét eller flere af oplæggene. Det kunne være en mulighed, sagde han.

De mange forslag, Fredericia Kommune fik på mødet, bliver nu gemt, så kommunens politikere kan bruge dem som inspiration til den fremtidige indsats.