Fredet vold tæt på at styrte sammen: 'Der var et kæmpe jordskred i gang'

I Fredericia frygtede man, at 300 ton fredet jord styrtede sammen.

En del af Fredericia Vold har været tæt på at styrte sammen i dag efter de seneste dages store regnmængder.

- Der var et kæmpe jordskred i gang. Det var et skred med et omfang af 12-15 meter, som var ved at trække stien oven for volden ned, siger voldmester Mikael Holdgaard Nielsen.

Det er mellem 300 og 500 ton jord, som voldmesteren frygtede kunne styrte sammen hvert øjeblik, og derfor har man taget sine forholdsregler.

Kommunen har nemlig fået tilladelse til at fjerne det øverste lag jord på volden for at undgå en sammenstyrtning.

- Vi har clearet det med Slots- og Kulturstyrelsen, så vi får elimineret risikoen. De store regnmængder har gjort, at der er sat skub i det, siger Mikael Holdgaard Nielsen.

Ekspert er ikke overrasket

Slots- og Kulturstyrelsen blev nødt til at godkende ideen, da Fredericia Vold er fredet.

- Vi har jævnligt kontakt med styrelsen, og de ved, at vi passer godt på fortidsmindet her, og de var helt med på, at det var det, der skulle til. Det var alt for farligt at lade det udvikle sig af sig selv, siger voldmesteren.

  • Voldmesteren på Fredericia Vold var bange for, at dele af volden ville styrte sammen, hvis man ikke gjorde noget.
1 / 4

Ifølge Seniorforsker og geolog hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Peter Roll Jakobsen, er det ikke så mærkeligt, hvis voldene rundt om i Danmark er ved at give efter.

- Jeg er ikke overrasket. Efter den meget våde vinter, hvor al jorden er vandmættet, kan man se den her slags hændelser, siger han.

Det var af hensyn til folks sikkerhed, at man valgte at fjerne det øverste lag jord på volden, og ingen mennesker er kommet noget til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk