Frivilligt arbejde sættes i faste rammer

Frivilligt socialt arbejde i Kolding kommer i faste rammer. De frivillige og kommunen har lavet en kontrakt om det frivillige arbejde. Frivilligrådet mener, at det er den første i landet.

(Foto: iStock © iStock)

Der er masser af frivilligt socialt arbejde i Kolding, og kommunen er den kommune i landet, der støtter de frivillige med fleste penge, målt efter indbyggertal.

Nu kommer det frivillige arbejde i mere faste rammer. Kommunen og Frivillig Kolding, der koordinerer det frivillige arbejde i Kolding Kommune, har lavet en aftale om både økonomi og mål for det frivillige arbejde.

Frivilligrådet, der rådgiver regeringen om frivilligt arbejde, mener at aftalen er den første af sin slags.

Kolding Kommune støtter hvert år frivilligt socialt arbejde med mere end seks millioner kroner.

Afstemning af forventningerne

Nu har kommunen og Frivillig Kolding, der koordinerer det frivillige arbejde i Kolding, givet hinanden håndslag på, hvordan pengene skal bruges, fortæller formanden for Socialudvalget i Kolding, Lis Ravn Ebbesen.

- Det skal være sådan at vi, når året er gået, ikke sidder og kigger undrende på hinanden, og synes at den anden skulle have gjort noget andet, end de har gjort, siger hun.

Selv om der nu er kommet en kontrakt mellem de frivillige og kommunen, så er det vigtigt, at den frivillige ånd lever videre, siger Lis Ravn Ebbesen.

- Vi skal ramme balancen mellem at bevare frivillighedens væsen, og så stille nogle realistiske krav om, hvad de penge vi udbetaler, bliver brugt til, siger hun.

Ligeværdigt forhold er afgørende

Hos Frivilligrådet har man hidtil nu ikke set kontrakter, som den i Kolding, men rådets formand Vibe Voetmann siger, at aftaler med kommunerne kan være en fin ide, så længe det foregår i et ligeværdigt forhold mellem foreningerne og kommunen.

- Det tyder på et nybrud, og jeg synes det er rigtigt spændende at kunne følge, når de frivillige og kommunen skal samarbejde de kommende år, med sådan en kontrakt som aftalegrundlag. Hvis der er tale om et ligeværdigt samarbejde, hvor frivillige organisationer og kommunen sætter sig sammen, og finder ud af hvilke udfordringer, og hvordan vi kan løse det sammen. Det kan blive interessant, siger Vibe Voetmann.

Hun håber, at den nye kontrakt kan være med til at afstemme forventningerne hos både de frivillige og hos kommunen.

Hos de frivillige i Kolding er der også glæde over aftalen.

- Vi er også glade for aftalen, som blandt andet har til formål at få flere Kolding-borgere til at deltage i frivilligt arbejde. Aftalen er med til at sikre, at vi hele tiden holder fokus på udvikling og nytænkning, siger formanden for Frivillig Kolding, Gurli Vangsgaard.