Frustreret skraldemand: Bilister giver os fingeren, når vi passer vores job

Vejvrede går ud over folk, der passer deres arbejde. Vrede i trafikken er vokset i omfang, siger Rådet for Sikker Trafik.

Skraldemanden Peter Manthos oplever, at mange bilister råber og er irriterede på ham, når han kører på sin skralderute i centrum af Vejle.

Kære Vejle borgere.

Jeg er den ene halvdel af 2 mands team 1A fra RenoNorden i Vejle. Vi 2 gutter på 1A tømmer dagrenovation i hele Vejle centrum (...)

Så er vi JERES skraldemænd.

Sådan starter skraldemand Peter Manthos et opslag i Facebookgruppen "Facebook Vejle."

I opslaget beder han byens borgere have tålmodighed med skraldebilerne, når de spærrer for trafikken i morgentimerne.

Baggrunden er skraldemandens mange oplevelser, hvor bilisterne bliver vrede og sure, når skraldebilen helt eller delvist spærrer gaden.

- Vi har oplevet, at folk giver os fingeren, dytter vildt, råber ad os og laver overhalinger, så vi må springe for livet, og det er mildest talt ubehageligt, siger Peter Manthos.

- Men vi er jo ikke ude på at stresse bilisterne eller drille, vi laver bare vores arbejde, tilføjer han.

Vejvreden er vokset

Vejvrede er et velkendt fænomen, som er vokset i omfang i årenes løb, siger dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund.

- Trafikken er blevet mere intens, presset i dagligdagen er blevet større, vi kan ikke komme frem. Alt det til sammen fremmer vejvreden, siger han og påpeger, at vreden også ofte opstår, fordi bilisterne bliver forskrækkede.

- Hvis der opstår en situation, hvor man bliver bange, så begynder man at råbe og give fingeren, og så eskalerer situationen. Det bedste råd er at trække sig og lade være med at lade sig provokere, siger Jesper Sølund.

"Fuck jer" og "idioter"

Også de frivillige i Politihjemmeværnet i Vejle oplever, at bilisterne bliver sure og vrede, når de skal dirigere trafikken, for eksempel ved større cykelløb såsom Grejsdalsløbet, der fandt sted søndag i Vejle.

'Fuck jer' og 'idioter' var noget af det, der blev råbt efter de frivillige, fortæller Mich Klausen, talsmand for Politihjemmeværnet i Vejle.

- En af de garvede frivillige oplevede det så voldsomt, at hun var nødt til at forlade det vejkryds, hun stod i, siger Mich Klausen.

Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU udgiver til sommer en ny rapport om vejvrede.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.