Golfklubber giver plads til får og fuglekasser

Fuglekasser, bistader og får er på vej ind på de danske golfbaner - mange golfklubber vil gerne skabe mere natur på og omkring banerne.

Vejle Golfklub sætter 150 fuglekasser op for at give mere natur på banen. (Foto: P4 Trekanten)

Fuglekvidder og biers summen skal fylde luften over golfspillerne - og insekter og andet småkravl skal trives på landets golfbaner, mener flere og flere golfklubber.

De vil gerne være mere grønne, og gør derfor en indsats for at skabe mere natur omkring banerne.

En af de golfklubber, der tager naturen alvorligt, er Vejle Golfklub, som fredag formiddag satte 150 fuglekasser op, fortæller Jørgen Pagh, der både er golfspiller og ornitolog.

- Golfklubberne kan sagtens forbedre naturen i mange områder, som ellers er alt for velplejede, siger han. 

Mange grønne greens

Det er ikke kun i Vejle, at der bliver sat fuglekasser op. Det sker også mange andre steder, hvor golfklubberne vil bryde billedet af sporten som en trussel mod miljøet, fortæller banechefen i Dansk Golf Union, Torben Kanstrup Petersen.

- Der er rigtig mange golfklubber, der har sat fuglekasser op, der er også nogle, der har sat bistader op, og andre lader får græsse på områder udenfor greenen, siger han.

- Langt de fleste klubber vil gerne give naturen plads, siger han.

Glade miljøfolk

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over at grønne værdier nu også trænger ind i golfklubberne.

 - Golfklubberne ligger jo tit i nogle meget naturskønne omgivelser, hvor der er et rigtig godt potentiale for at skabe noget mere natur, siger Rikke Lundsgaard, der er Landbrugspolitisk medarbejder i foreningen.

Styr på sprøjtegifte

I flere årtier har golfklubberne været stærkt kritiseret for deres brug af sprøjtemidler i kampen for at holde banerne fri for ukrudt.

Men også det er der ved at komme styr på. Sidste år fandt Miljøstyrelsen ikke et eneste ulovligt sprøjtemiddel i danske golfklubber.

Alligevel er der grund til at klubberne strammer op om deres brug af sprøjtemidler, mener Rikke Lundsgaard.

- Det handler om at give dem en hjælpende hånd for at gøre endnu mere for at undgå sprøjtemidler, siger hun.

Stramme krav

Men også på det punkt er der fremgang, mener Torben Kanstrup Petersen. Han peger på at golfklubberne bliver holdt i meget stramme lænker, når det drejer sig om deres brug af sprøjtemidler.

- Der er ikke alene krav til hvilke midler vi skal bruge, men også til hvor store mængder vi må anvende, siger han.

Dansk Golf Union stiftede sidste års en miljøpris, der går til en klub, der gør en ekstra indsats for miljøet på golfbanen. Den gik til Furesø Golfklub.

Facebook
Twitter