Google sætter strøm til nyt datacenter i Fredericia: Jesper passer på dine feriebilleder og mails i skyen

Så er serverne tændt i Googles spritnye datacenter på en mark udenfor Fredericia.

Jesper Salling er tekniker i Googles nye datacenter i Fredericia. Han er med til at passe på dine personlige oplysninger i skyen. (Foto: Anne Kathrine Stengaard DR Vejle)

Bag sorte mure og høje hegn udenfor Fredericia ligger Googles nye datacenter – det femte i Europa.

Her ender dine fotos, mails og personlige oplysninger, når du gemmer dem i skyen.

Men det er også her, Googles søgemaskine holder til. For eksempel finder serverne den YouTube-video, du gerne vil se med Billie Eilish eller Gilli.

Tekniker Jesper Salling er en af de 150 ansatte. Han sørger for, at der er strøm på serverne og lys i lamperne. Og selv om han har været ansat i to år, ved han ikke, hvad der er gemt af data på serverne.

- Det er en del af vores sikkerhedspolitik, at vi ikke præcist ved, hvad der ligger her ud over vores googleservices, siger Jesper Salling.

Han er egentlig uddannet elektriker, men er ad snørklede veje endt hos Google.

- Det er lidt fedt at kunne sige, at man arbejder for et af verdens største IT-virksomheder. Det er ikke bare kedelige dage på kontoret, siger han.

  • Googles danske datacenter har kostet 4,5 milliarder kroner og ligger på en mark i Fredericia. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix © Frank Cilius)
  • Sådan så byggegrunden ud, da byggeriet blev sat i gang for to år siden. (Foto: Google)
  • Det kræver masser af strøm at holde serverne kørende. Google har investeret i fem solcelleparker over hele landet for at gøre energiforbruget så CO2-venligt som muligt. (Foto: Google)
  • Fredericias borgemester, Jacob Bjerregaard (S), var med til åbningen af datacentret den 30. november 2020. (Foto: Anne Kathrine Stengaard/DR)
1 / 4

Har kostet 4,5 millioner

Datacentret i Fredericia har kostet 4,5 milliarder kroner, og flere end 2.000 personer har været beskæftiget på byggepladsen i de to år, byggeriet har stået på.

Datacentret er det femte i Europa, og der er en grund til, at valget faldt på Fredericia, siger kommunikationschef Jesper Vangkilde.

- Vi har kigget ud over europakortet. Og trekantområdet er et stærkt erhvervsområde med mange underleverandører, og hvor det kan betale sig at drive virksomhed, siger kommunikationschef Jesper Vangkilde.

Erhvervsdirektøren i Business Fredericia Kristian Bendix Drejer regner da også med, at Googles tilstedeværelse vil kunne mærkes.

- Der bliver lavet flere investeringer på uddannelsesområdet, der kommer arbejdspladser derude, og der kommer også afledte arbejdspladser, siger Kristian Bendix Drejer.

Tekniker Jesper Salling mener, at det er en stor tillidserklæring, at Google har valgt Danmark.

- For det første har vi meget grøn energi, infrastrukturen er i orden og der er meget kvalificeret arbejdskraft, som kan holde et teknisk krævende datacenter i gang, siger han.

Solcelleparker skal gøre strømmen grøn

Det kræver store mængder af strøm at holde serverne i gang. Men ifølge Google selv er datacentret i Fredericia et af de grønneste i verden.

Det skyldes, at firmaet har investeret i fem solcelleparker over hele Danmark med en samlet kapacitet på 160 megawatt.

Solcelleparkerne i Danmark ligger i Morsø, Gimming ved Randers, Norddjurs, Rødby Fjord og Næstved.

Samtidig får firmaet dansk hjælp til at finde teknologiske løsninger, der kan reducere forbruget af C02 endnu mere.

Andre tech-giganter har også datacentre i Danmark. Facebook er placeret i Odense og Apple i Viborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter