GPS, cola og mobilsnak: De ’tunge’ trafikanter mangler fokus på vejene

Rigspolitiet sætter stort ind mod uopmærksomhed i trafikken i denne uge – de ’tunge’ trafikanter er de værste.

I forbindelse med kampagnen 'Kør bil, når du kører bil - kom ud af din boble' vil politiet landet over kontrollere bilisters opmærksomhed på vejene ugen ud. Her er det dog et pressebillede fra en fartmåling. (Foto: Sikker Trafik)

Knap 15 procent af alle chauffører af tunge køretøjer, primært lastbiler, foretager distraherende handlinger, mens de kører.

Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, som er gennemført i hele landet i foråret. Her er 26.000 trafikanters opførsel bag rattet blevet observeret.

De 15 procent er langt over tallet for de almindelige førere af personbiler og varevogne, hvor cirka 5,6 procent mangler opmærksomhed på kørslen.

De distraherende handlinger inkluderer tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstilling af GPS samt at spise eller drikke, mens man kører.

Kontrol i denne uge

Fra i dag, tirsdag, og til på søndag, har alle landets 12 politikredse derfor fokus på opmærksomhed i trafikken.

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende (denne, red.) uge, siger Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

Ifølge Vejdirektoratet er uopmærksomhed en faktor i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Vognmandsforening er tvivlende

Sydøstjysk Vognmandsforening er i kontakt med rigtig mange lastbilchauffører, der kører de jyske veje tynde i deres lastbiler.

Her stiller formand Per Rasmussen sig tvivlende over for, at der skulle være så stor forskel på opførslen de ’almindelige’ og ’tunge’ bilister imellem.

- Jeg tror ikke, at lastbilchauffører er større forbrydere end almindelige bilister. Hos de almindelige bilister ser man også mange mærkelige ting. Nogle lægger makeup, sender SMS’er, friserer sig eller indstiller GPS’en. Når man sidder helt oppe i en lastbil er det nemt at se, hvad der sker nede i de små biler, siger Per Rasmussen.

På trods af at han ikke køber undersøgelsens præmis, vil han gerne opfordre alle lastbilchauffører til at udvise den nødvendige opmærksomhed, når de kører.

- Jeg synes, det er usmart at spise sin mad, mens man kører, men jeg må nok indrømme, at det er der nok en del, der gør. Men man skal hele tiden huske at kigge ud af forruden på, hvad der foregår der.