Granat indleveret på genbrugsplads: "Folk er bange for at aflevere farlige ting til politiet"

Sprængstofeksperter måtte en tur forbi en genbrugsplads i Kolding for at sikre, at en indleveret granat ikke kunne springe i luften.

Sådan så den indleverede granat ud. Undersøgelser har vist, at den var tømt for krudt og dermed ikke farlig. (© Kolding Kommune)

Medarbejderne på en genbrugsplads i Kolding fik sig lidt af et chok, da de mødte ind her til morgen.

En ældre mand havde nemlig indleveret en granat, og man var i tvivl, om den kunne risikere at eksplodere.

- Da han kommer med den, står han og svinger lidt med den og siger, at den er ufarlig. Vi vil jo gerne tro på ham, men for en sikkerheds skyld låser vi den inde og lukker pladsen af, fortæller Rasmus Vestergård, driftsleder i Kolding Kommune.

Sprængstofeksperter fra Skive Kaserne blev tilkaldt for at undersøge granaten, som efter 40 minutters undersøgelser viste sig at være tom for krudt og dermed ufarlig.

Men på trods af den forholdsvis lykkelige slutning var det alligevel en arbejdsdag med lidt mere ondt i maven end sædvanligt, fortæller Simone Krüger, der arbejder på pladsen.

- Det har været nervepirrende, for der kører mange mennesker forbi. Jeg stod og vinkede dem væk, for det var vigtigt for mig, at der ikke skete noget med nogen, siger hun.

Vant til lidt af hvert

Det er langt fra første gang, at farlige ting bliver indleveret på genbrugspladsen her. Det kan være, fordi folk er bange for at aflevere genstandene til politiet, mener formand for genbrugspladsen Aage Flink.

- Det er ikke hver dag, vi får en granat indleveret, men vi er vant til lidt af hvert. Der er nogle gange skydevåben, for eksempel et bøjet jagtgevær, men også farlige kemikalier og fyrværkeri, fortæller han.

- Nogle folk er bange for at kontakte politiet eller ved ikke, at det skal man, og så er det måske nemmere at prøve at aflevere det her.

Aage Flink opfordrer generelt til, at man indleverer granater, våben og andre farlige ting til politiet i stedet for at tage det med på genbrugspladsen. Men den tilgang kan være problematisk.

Det er nemlig ikke altid, man kan komme til politiet med en farlig genstand uden at blive sigtet.

- Der kan være en god grund til, at man pludselig er i besiddelse af en farlig ting. Man kan finde en granat et sted eller rydde et dødsbo, hvor der ligger våben. Så kan man roligt aflevere det til politiet. Men hvis man har haft det til at ligge i længere tid, er det ulovlig besiddelse, og så bliver man sigtet, fortæller Jørn Bystrup, vagtchef ved Sydøstjyllands Politi.

- Det er derfor ret vanskeligt at skaffe sig af med noget ulovligt, som man har liggende. Det kan vi sagtens se. Det er også derfor vi ind imellem holder frit lejde aktioner.

Facebook
Twitter