Gratis billetter til Legoland var fup: Danskere holder selv svindel-hjulet kørende

Dårligt dansk og mange stavefejl afholder os ikke fra at blive snydt - igen.

Legoland uddeler masser af fribilletter, men aldrig gennem konkurrencer på tvivlsomme hjemmesider. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

"5 gratis billeter".

Hvis du studser lidt over stavningen, og tænker, at det er da dårligt formuleret, så lader du formentlig være med at klikke dig videre.

Sætningen er nemlig overskriften på en hjemmeside, der skal få folk til at deltage i en konkurrence om billetter til forlystelsesparken i Billund.

Men hjemmesiden er fup og svindel, og Legoland vil ikke forbindes med den.

- Vi skynder os at informere gæsterne på Facebook om, at det ikke er noget, vi har noget med at gøre. Men det er svært at få den lukket ned, og inden vi når til bunds i det, er 'kampagnen' rullet, og de har fået det ud af det, de ville, siger Legolands salgs- og marketingsdirektør Martin Aadal.

Det er efterhånden fast rutine, at velkendte varemærker bliver udnyttet af svindlere på nettet, der udlover præmier. I dette tilfælde har svindlerne oven i købet fundet ud af at bruge Legolands 50-års jubilæum som anledning.

- Men der er ingen præmier. I hvert fald ikke nogle, der er værd at vinde, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet Csis.

Du vinder kun bøvl

- Det, du vinder, er bøvl, spam og uautoriserede træk på din bankkonto, siger han.

Han opfordrer til, at man bevarer sin sunde fornuft, når man møder lidt for gode tilbud, der måske oven i købet er lidt ubehjælpsomt formulerede.

- Der er simpelthen for mange, der er naive, og som tror, de kan få en gratis tur. I det her tilfælde i Legoland, siger han, og de mange godtroende netbrugere er med til at holde svindlen i gang.

Sådan ser den falske side ud (stregkoden og url er fjernet)

- Hvis folk vidste, at det var svindel, og de lod være med at klikke på det og give en masse oplysninger, så så vi heller ikke det her fænomen længere. Så ville det dø ud. Men tilfældet er, at det vokser, og det betyder, at der stadig er en masse, som lader sig lokke til at give en masse oplysninger væk, som så bliver misbrugt, advarer Peter Kruse.

Tivoli også udsat for svindel

Samme svindelnummer er Tivoli i København blevet udsat for, skriver Tivoli på Facebook i et opslag, hvor folk bliver advaret om, at man kan vinde billetter i anledningen af havens 175 års jubilæum.

- ADVARSEL: Flere af jer har gjort os opmærksomme på, at der er opslag på Facebook i omløb, hvor man reklamerer med, at man kan få billetter til Tivoli ved at svare på nogle spørgsmål. Tivoli har intet at gøre med dette opslag, og vi fraråder alle at trykke på linket. Billetter til Tivoli kan kun købes på nettet via Tivolis hjemmeside.Pas på hinanden derude!, skriver Tivoli på Facebook.

Vær kritisk over for gode tilbud

Peter Kruse råder til, at man altid er kritisk, når et tilbud ser for godt ud.

Man kan for eksempel tjekke, om konkurrencesiden hænger sammen med firmaets hjemmeside.

Det er også værd at kaste et kritisk blik på sproget. Er der mange fejl i grammatik, stavning og i den måde, sætningerne er formuleret på?

I tilfældet med Legoland hænger konkurrencen ikke sammen med den officielle hjemmeside. Der er mange stavefejl, og ordstillingerne tyder på, at teksten oprindeligt har været skrevet på engelsk.