Grindsted-borgere i forureningsoprør: "Vi bor på en diagnosticeret bunke lort"

Bekymrede Grindsted-borgere har nu organiseret sig i en offensiv for at få klarlagt, om forureningen i byen er sundhedsskadelig.

Borgermøde i Grindsted i aftes. Borgerne er bekymrede for den mange år gamle forurening i området.

Fortællingen har i årevis heddet, at der ikke er fare for borgerne i Grindsted, selv om Grindsted Å og den nærliggende sø er dybt forurenet af det tidligere Grindstedværk.

Men i januar kom det frem, at forureningen er værre end først antaget, og det har fået borgerne i Grindsted til a udtrykke fornyet bekymring om den mere end 50 år gamle forurening.

I aftes var der kaffe på kanden, da cirka 50 af Grindsteds borgere mødtes for at organisere sig i kampen for at få klarlagt forureningens omfang.

- Vi bor ovenpå en diagnosticeret lortebunke, det er fandeme da vigtigt. Det behøver vi ikke alle at være professorer for at sige, siger Grindsted-borger Susanne Mathiesen, der er blandt initiativtagerne til en borgergruppe i området.

Susanne Mathiesen er initiativtager til borgermødet i Grindsted.

Kjeld Kaad-Hansen har boet i Grindsted siden 1970, og han var også til stede ved mødet.

- Vi skal have en løsning på det her. Enten skal man finde ud af, at det ikke er farligt, men hvis det er farligt, skal vi have den nødvendige økonomi til at løse det, siger han.

Efter lang tids snak ved bordene kom borgerne frem til at organisere sig i en borgergruppe, hvor borgerne er delt ind i forskellige undergrupper. Der kommer en politisk gruppe, en kommunikationsgruppe, en gruppe med ansvar for dataindsamling og en sundhedsgruppe.

En af dem, der rakte hånden op, var Britta Hansen - hun meldte sig til gruppen, der skal se på borgernes sundhed i forhold til den massive forurening under byen og i Grindsted Å.

- Jeg bor i nærheden af udløbet, og der har jeg nogle gange bemærket, at der lugter specielt, når man går forbi. Og så tænker jeg, om man bliver påvirket af det. Jeg synes, det er ens pligt at engagere sig. Det er ikke sikkert, jeg kan gøre ret meget, men hvis jeg bare kan gøre lidt, så får jeg fred med mig selv, siger hun.

Også Region Syddanmark og Billund Kommune har udtalt interesse i at få klarlagt, om forureningen har betydning for borgernes sundhed.

På tirsdag har kommunen og regionen et møde med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor muligheden for at få undersøgt forholdene nærmere skal diskuteres.

Kommunen og regionen søger blandt andet svar på, om der er en sundhedsfare forbundet med at spise kød fra kvæg, der græsser i området nær forureningens udløb.

- Vi kan ikke sidde borgernes bekymring overhørig, så vi har bedt om et møde med styrelsen så hurtigt som muligt, og det kommer så allerede på tirsdag, siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for miljøudvalget i Region Syddanmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.