Grise risikerer at blive syge af diarré: Landmænd leder efter nyt foder

Den danske svineproduktion er sat under pres af nye regler for zink i foderet.

Thomas Jensen fra Gram viser en af sine grise frem. De får ikke zink i foderet. (Foto: Bo Bork Bechsgaard, DR Syd).

De danske svinebønder stirrer direkte ind i et problem.

Om tre år bliver det nemlig forbudt at bruge zink i grisenes foder, fordi det forurener markerne og potentielt kan skabe resistente bakterier.

Zink har ellers været hyppigt brugt i svinefoderet, fordi det kan modvirke den diarré, som grisene får, når de efter tre til fem uger bliver taget fra soen og går over til almindeligt foder, som de vokser mere af.

Men det har EU forbudt ved lov fra 2022, og det stiller landmændene over for noget af en udfordring, siger sektordirektør for svineproduktion i Landbrug og Fødevarer Christian Fink Hansen.

- Vi risikerer, at grisene bliver syge af diarré. Vi har den opgave, at vi skal udfase medicinsk zink, uden at antibiotikaforbruget stiger, uden at vi får flere syge grise, og uden at svineproducenternes omkostninger bliver markant højere, siger Christian Fink Hansen.

I Gram har de noget, der virker

I Gram i Haderslev Kommune har landmand Thomas Jessen fundet en løsning.

Han fodrer sine svin med raps, der er gæret med mælkesyrebakterier, i stedet for udelukkende soja, som der oftest bruges i svinefoder. Og så er der altså ikke tilført zink.

- Vi har ikke brugt medicinsk zink i fire år, og vi ligger også noget under landsgennemsnittet på antibiotikabrug. Det er gået rigtig godt, siger Thomas Jensen.

Trods fraværet af zink, har Thomas Jensen ikke store problemer med, at smågrisene får diarré, når de skal fravænnes fra soens mælk til foderet.

- De vokser fint uden zink, og de får ikke voldsom diarré på trods af det. Mælkesyrebakterierne i det fermenterede raps gør, at grisenes tarmbakterier bedre kan optage foderet, siger Thomas Jensen.

Staldforsøg virker lovende

Foderet kommer fra firmaet FermentationExperts fabrik i Jelling.

Virksomheden har arbejdet med fermentering i en årrække, og kan derfor designe foder præcist til landbrugets behov, siger direktør Jens Legarth.

- Vi kan ændre sammensætningen af bakterier i grisens mave, og når man kan det, kan man meget målrettet selektere de sygdomsfremkaldende bakterier ud, siger Jens Legarth.

Jens Legarth er naturligvis begejstret for sit eget produkt, men der er også andre, der har fået øjnene op for muligheden.

Et staldforsøg i Polen gennemført i samarbejde med Københavns Universitet har vist en positiv effekt af foderet.

I forsøget fik grisene, der blev fodret med fermenteret raps, også diarré ved fravænning.

- Vi har ikke brugt medicinsk zink i fire år, og vi ligger også noget under landsgennemsnittet på antibiotikabrug. Det er gået rigtig godt, siger Thomas Jensen. (Foto: Bo Bork Bechsgaard, DR Syd).

Men de blev slet ikke afkræftede, siger professor i bæredygtig ernæring af husdyr Mette Olaf Níelsen fra Københavns Universitet.

- Vi tager det som en indikation af, at det fermenterede foder gør grisene mere robuste over for, hvad der måtte være af skadelige bakterier i deres miljø, siger Mette Olaf Nielsen.

Der skal flere produkter til

Forsøget viste også, at grisene tager mindst lige så meget på, når de spiser fermenteret raps i forhold til foder med zink. Og det er overraskende.

For raps har nemlig et højere fiberindhold end sojaen, der normalt kommer i foderet. Derfor havde Mette Olaf Nielsen forventet, at grisenes daglige vækst ville blive mindre på grund af det høje fiberindhold, der kan give grisene en øget mæthedsfølelse, men det var ikke tilfældet.

- Det var i sig selv forholdsvist imponerende, siger hun.

Mette Olaf Nielsen understreger dog, at der skal flere forsøg til for at fastslå effekten med sikkerhed. Og Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug og Fødevarer, har også brug for mere dokumentation.

- Jeg tror ikke på, at vi finder et produkt, der en til en kan erstatte zink. Det bliver en kombination af flere faktorer, der skal hjælpe os, men vi har nogle produkter, der ser lovende og spændende ud, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk