Guldsmeden Tina vil smide tyve på Facebook: 'Det må man risikere, hvis man stjæler'

Butiksejere skal have lov til at offentliggøre billeder af butikstyve, mener DF.

Tina Dedenroth er træt af den magtesløshed, hun føler, når der bliver stjålet fra hendes butik.

Når Tina Dedenroth er udsat for et tyveri i sin forretning Guldsmedegården i Vejle, er hendes første reaktion altid den samme.

- Jeg bliver simpelthen så gal over, at nogen kommer og snupper mine ting. Det er urimeligt, at der ikke rigtig sker noget ved det, siger hun.

Forretningen flyttede for fem år siden fra den mindre by Egtved til Vejle. Før flytningen havde hun aldrig oplevet et tyveri – nu sker det jævnligt.

- Vi har haft masser af guldkæder, der er forsvundet, og guldringe, folk kan 'trylle væk'. Vi har haft en, der rendte med en hel bakke på et tidspunkt. Det er en dyr fornøjelse, siger Tina Dedenroth.

Tyvene er for langt hovedpartens vedkommende fanget af butikkens videokameraer. Det materiale er naturligvis overdraget til politiet, men Tina Dedenroth gad godt, at hun selv måtte poste billederne på eksempelvis Facebook. Både for at se, om nogen i netværket kan genkende tyven, men også til almindelig skræk og advarsel.

- Jeg tror, det virker præventivt. Uanset om det er udenlandske tyvebander eller en 16-årig pige fra gymnasiet. Jeg tror, det er godt, siger hun.

DF vil ændre reglerne

Tina Dedenroth må dog væbne sig med tålmodighed, som loven ser ud i dag. Men det vil Dansk Folkeparti have lavet om på med et nyt beslutningsforslag, der blandt andet skal give butiksejere mulighed for at offentliggøre billeder af butikstyve, som en del af flere tiltag mod butikstyverier.

- Vi har set rigtig mange trælse eksempler på, at butiksejerne ikke må få lov at vise overvågningsbilleder, selv om det er helt hundrede procent tydeligt for enhver, at der er nogen, der står og stjæler, siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Derfor skal butiksejere som Tina Dedenroth have lov til at smide tyveknægte på Facebook, mener han. Men kun når videomaterialet helt utvetydigt viser, at der er tale om tyveri.

- Det vil få butikkerne til at føle, at de bliver taget seriøst, når de får stjålet deres varer, siger Hans Kristian Skibby.

Det ville glæde Tina Dedenroth, som lider et pænt økonomisk tab, hver gang der er et tyveri.

- Jeg får en vis del dækket, men alt over det beløb er 'bare ærgerligt', siger hun.

Har selv tyveknægte ikke krav på en vis retssikkerhed?

- Jeg synes, den er svær. Hvis der er nogen tvivl, så jo. Men kan man se folk stoppe noget i lommen, synes jeg også godt, man må risikere at blive offentliggjort, siger Tina Dedenroth.

Flere partier er imod

Der er ikke umiddelbart stor opbakning til Dansk Folkeparti og Tina Dedenroth, når man spørger nogle af Folketingets øvrige partier.

'Jeg er opdraget så gammeldags, at straf det er noget samfundet idømmer og eksekverer. Jeg håber, min børnelærdom holder', skriver Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav i en mail til DR.

Heller ikke i SF, synes man, det er en god idé.

'Det synes vi ikke, vi skal tillade. Skal der offentliggøres noget, skal det være politiet, der gør det. Det vil betyde, at der er foretaget en validering forinden, ligesom der er en myndighed som kan håndtere og samle op på eventuelle henvendelser. Det er ikke en opgave for private', skriver Theresa Berg Andersen, der er vikarierende erhvervsordfører.

Også Radikale Venstre og Konservative oplyser i en mail til DR, at man er imod forslaget. Venstre er ikke vendt tilbage på DR's henvendelse.

Nyt system er på vej

For et par år siden trådte en lovændring i kraft, der gør det muligt for butiksejere i visse tilfælde at dele overvågningsbilleder med hinanden.

Det er Dansk Erhverv ved at udvikle et system for, der snart ruller ud. Derfor vil man i organisationen først se, om systemet virker, og derfor støtter den heller DF's forslag i første omgang, siger chefkonsulent Henrik Sedenmark.

- Jeg har stor forståelse for den frustration og følelse af afmagt, som butiksejere bliver ramt af, når kriminelle stjæler varer fra deres butikker. Særligt når udsigten til, at politiet får fanget tyven, er stort set ikkeeksisterende. I første omgang vil jeg dog gerne lige se effekten af det system, vi har udviklet, siger han.

Folketinget skal tage stilling til Dansk Folkepartis forslag den 20. februar.