Gymnasieelever taget i snyd til eksamen: Nyt computerprogram holder øje

Ti elever på Fredericia Gymnasium skal forklare, hvorfor de har åbnet ulovlige sider på nettet til terminsprøver.

Flere gymnasier har indført et nyt computerprogram, der registrerer alle hjemmesider eleven besøger og tager et billede af skærmen, hver gang det skifter. Nu kan gymnasiet bevise, hvis eleven har besøgt ulovlige hjemmesider. (Foto: © Simon Reiter, dr)

De første elever på et gymnasium er blevet taget i at snyde til eksamen efter, at skolen har indført et nyt overvågningsprogram til computere.

Det er Fredericia Gymnasium, som har fanget omkring ti elever i at åbne internetsider, som de ikke må bruge til skriftlig eksamen ved hjælp af et computerprogram, der kan afsløre elevernes online-aktivitet.

- Nogle lærere synes, at elever har haft mistænkeligt gode resultater. Så er vi gået tilbage og har kigget på, hvad de har lavet i de forskellige prøver, fortæller Morten Veng Kristensen, der er pædagogisk leder og prøveansvarlig på Fredericia Gymnasium.

Det er et brud på tilliden

Overvågningen fungerer ved at programmet registrerer alle hjemmesider, eleven besøger, og tager et billede af skærmen, hver gang det skifter.

Eleverne må for eksempel godt bruge elektroniske ordbøger. Men de må ikke vælge Google Translate til nogle af sprogfagene eller åbne Messenger.

Men overvågning til eksamen er et brud på tilliden til eleverne.

Det mener forperson for Danske Gymnasiers Sammenslutning i Region Sydmidt Theresa Jürtz,som selv går på Munkensdam Gymnasium i Kolding.

- Så skal man hellere undersøge, hvorfor eleverne har behov for at snyde. Det handler måske om et kæmpe karakterræs, hvor man altid skal være den bedste til alting, siger hun.

Samtidig peger hun på, at det er svært at overskue hvilke sider, eleverne må bruge.

- Jeg sidder selv og er bange for, at der kommer en besked til mig, fordi jeg har glemt at lukke et program, siger Theresa Jürz.

Flere gymnasier overvåger eleverne

Snyderne skal en tur forbi Morten Veng Kristensens kontor på Fredericia Gymnasium. Han skelner imellem, om eleverne har snydt med fortsæt, eller om de ikke har været klar over, at de har gjort noget forkert.

Det er med til at afgøre, om eleven skal have en løftet pegefinger, en advarsel eller ender med at blive smidt ud.

- For mange kommer det som en overraskelse. For dem, der snyder med vilje, bliver det hurtigt en tilståelsessag. For nu kan jeg bevise, hvilke sider de har åbnet, siger Morten Veng Kristensen.

Ud over at fange snydere, så giver programmet et unikt indblik i, hvordan eleverne griber de skriftlige prøver an.

For eksempel har en elev åbnet 1.100 skærmbilleder på fire timer.

- Vi kan se helt præcist, hvordan eleverne agerer, og om de er fokuserede. Det har været en positiv sideeffekt, siger Morten Veng Kristensen.

Overvågningsprogrammet hedder Examcookie og er indtil videre taget i brug på omkring 20 gymnasier.

Artikel opdateret klokken 16:05 med kommentar fra forpersonen for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Syd- og Midtjylland, Theresa Jürz.