Hafsa og Lasse har været med til at finde en ny bakterie: 'Det er vildt at tænke på'

25.000 elever fra hele landet har været på bakteriejagt i verdens største indsamling af bakterier i naturen.

Hafsa Teta og Lasse Skriver fra Vejle Midtbyskole er blandt de 25.000 elever, der har ledt efter nye mælkesyrebakterier i naturen. (Foto: Janus Duus-Larsen © DR P4 Trekanten)

Superfedt, sejt og vildt.

Elever over hele landet fik i morges at vide, at de har været med til at finde ti nye mælkesyrebakterier.

De har været med til et forskningseksperiment, hvor de har været på jagt efter bakterier i naturen.

Elever fra Vejle Midtbyskole var både overraskede og glade, da de fik besked om resultatet.

- Det er sejt, at over 20.000 elever har sendt ind, og så er det lige os, der har fundet en ny bakterie. Det, synes jeg, er superfedt, siger Lasse Skriver fra 9. B.

Helt unikt at finde så mange nye bakterier

Eleverne har fundet bakterierne ved at hælde mælk og snittede planter, frugter og andre ting fra naturen ned i plasticrør.

Derefter har rørene stået i et varmeskab ved 38 grader i 24 timer.

- Og hvis det var stivnet, så var det fordi, der var mælkesyrebakterier i. Og vi havde rigtig mange, der var stivnet, siger Hafsa Teta.

Ud fra elevernes indsamlinger har forskere isoleret og undersøgt tusindvis af bakterier. På den måde har de opdaget de ti hidtil ukendte bakteriearter.

De er alle gavnlige mælkesyrebakterier, som for eksempel kan bruges i madvarer og kosttilskud.

På globalt plan finder man normalt ti nye arter om året inden for den her gruppe af bakterier.

- At vi lige pludselig i et lille land som Danmark kan finde så mange nye arter er helt unikt. Og det er kun muligt, når vi involverer så mange mennesker i det, siger Mads Bjørnvad, der er afdelingsleder hos Novozymes, der er med i eksperimentet.

Blomst på legepladsen gav en ny bakterie

Gustav Aarup Knudsen fra Sæbygårdskolen i Nordjylland fandt den nye bakterie i en blomst, som han plukkede ved en lille bakke på skolens legeplads.

- Det har jeg det fint nok med, så kan man blære sig med det, siger han.

  • Mia Fisker Rosenberg fra 7.C på Rathlouskolen i Odder indsamlede en af de prøver, som viste sig at gemme på en hidtil ukendt bakterie. (Foto: Dr Østjylland © Dr Østjylland)
  • Fra venstre Gustav Aarup Knudsen, Julia Helena Woldstrup og Elias Sønderskov Olesen fra 8.klasserne på Sæbygårdskolen. Gustav Aarup Knudsen står med diplomet, som viser, at han har fundet en ny bakterie. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)
  • På Vejle Midtbyskole håber lærer Lise Augustesen, at det kan få flere elever til at vælge naturfag, når de kan se, at deres resultater bliver brugt i det virkelige liv. Eleverne Afsa Teta og Lasse Skriver har været med til at finde en ny bakterie. (Foto: Janus Duus-Larsen © DR P4 Trekanten)
1 / 3

Også Mia Fisker Rosenberg fra Rathlouskolen i Odder har fundet en ny bakterie.

- Jeg synes, den skal hedde Mia, siger hun.

Lise Augustesen er lærer på Vejle Midtbyskole. Hun håber, at flere elever vil vælge naturfag, når de kan se, at resultaterne bliver brugt at forskere i det virkelige liv.

- Det her er med til at cementere, at det ikke bare er noget, man skal lave for skolens skyld. Men at det foregår ude i det virkelige liv, siger Lise Augustesen.

Bakterierne er fundet over hele landet

Lasse Skriver er dog ikke helt sikker på, at det kan få ham til at blive forsker.

- Det har jeg ikke lige i tankerne, men man ved jo aldrig, siger han.

Elevernes succesfulde nye bakteriefund er fordelt over hele Danmark. Blandt andet på skoler i Holbæk, Oksbøl, Brønshøj og Kalundborg.

Masseeksperimentet arrangeres af Astra, som er det nationale naturfagscenter, og er en del af naturvidenskabsfestivalen, som holdes hvert år i uge 39.

I 2018 er ekspeimentet lavet i et samarbejde med Novozymes, støttet af Industriens Fond.

I år er vandets hemmeligheder festivalens overskrift, og masseeksperimentet kommer til at handle om plastforurening i vand.

Facebook
Twitter