Handelsgymnasium bandlyser snus: Forbud får ikke elever til at droppe det

Flere ungdomsuddannelser forbyder snus på skolens område.

Frederik Løvstad, Joachim Larsen og Thor Harders går på IBC Fredericia Middelfart, hvor skolen forbyder snus. (Foto: PRIVAT)

Små pakker med snus er på retur i klasselokalerne på flere ungdomsuddannelser.

Flere steder bandlyser man det, blandt andre Rosborg Gymnasium i Vejle.

Her oplevede de for et par år siden, at der var enkelte elever, der var vant til at bruge det på efterskolen, fortæller vicerektor Rasmus Løjborg.

- De fortsatte med det i gymnasiet og smed snuspakkerne rundt omkring i krogene, siger han.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange af landets gymnasier, der forbyder snus. Men en del har skrevet forbuddet ind i deres studie- og ordensregler, så de kan gribe ind over for elever, der overtræder reglerne.

Det fortæller formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.

- Lovgivningen forbyder allerede tobaksrygning på gymnasiernes område, og i min optik er det naturligt, at snus også er omfattet af det forbud. Jeg synes, det er glædeligt, at flere og flere gymnasier bliver opmærksomme på problematikken og reagerer på den, siger Birgitte Vedersø.

Unge fortsætter med snus trods forbud

En rundringning til ungdomsuddannelserne i trekantområdet, som DR har lavet viser, at alle gymnasier - på nær Fredericia Gymnasium har et forbud eller har et på vej.

Handelsgymnasiet IBC Fredericia Middelfart i Erritsø forbyder også snus. Men det får ikke nødvendigvis alle elever til at droppe snusen.

Trods sundhedsskadelige effekter af snus tager omkring seks procent af de 16-19-årige drenge snus hver dag eller flere gange om ugen. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Det gælder blandt andre 18-årige Frederik Løvstad, der er elev på IBC Fredericia Middelfart. Han har taget snus siden starten af 9. klasse. Og forbuddet afholder ham ikke fra at bruge de små tobakspakker.

- Nej, det gør det ikke. Også fordi min vennekreds gør det, sig han.

Et forbud får heller ikke 19-årige Thor Harders og 18-årige Joachim Larsen til at droppe snusen.

- Jeg retter mig ikke rigtig efter forbuddet. Det sker da, at jeg tager snus, selv om jeg sidder til en time, indrømmer Joachim Larsen.

Nikotin kan skade de unges hjerner

På Rosborg Gymnasium i Vejle er forbuddet skrevet ind i skolens ordensregler. Og konsekvensen af at blive snuppet med snus under overlæben er som minimum en advarsel og i sidste ende hjemsendelse.

- Vi er i ret tæt dialog med de unge mennesker herude blandt andet gennem SSP. Det har en kæmpestor effekt. Vi ved, hvad der foregår på skolen, siger vicerektor Rasmus Løjborg.

De små pakker med snus ødelægger ikke bare tænder og tandkød. Flere studier viser også, at de kan skade udviklingen af de unges hjerner.

Charlotta Pisinger, som er professor i tobaksforebyggelse på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, mener at det er et godt tiltag, når gymnasier og handelsskoler ønsker at lave et forbud mod snus.

Ikke mindst fordi unge mennesker tager skade af at bruge nikotinholdige præparater.

- Det tyder på, at nikotinindtag i ungdommen medfører kognitive forstyrrelser, adfærdsforstyrrelser, adhd-lignende forstyrrelser, og det øger risikoen for angst og depression, forklarer hun.

FacebookTwitter