Hanne og Hennys mor døde efter medicin-overdosis: Vi har mistet al tro på systemet

For en måned siden døde Helga Fruerlund som følge af en syvdobbelt dosis gigtmedicin. Nu kræver hendes døtre handling.

Hanne Fruerlund viser et billede frem af sin afdøde mor, Helga. Moderen var, på trods af sine 80 år, frisk og glad til det sidste.

Fem små gule piller én gang om ugen blev ved en fejl til fem om dagen.

80-årige Helga Fruerlund fra Give døde af en stor overdosis af gigtmedicinen Methotrexat, da hjemmeplejen ved en fejl havde givet hende for mange piller.

I maj måned blev hun indlagt med hævelser i ansigtet, høj feber og et infektionstal, der var 70 gange så højt, som det burde.

Og da fejlen blev opdaget, var det allerede for sent.

- Vi håbede, at hun kunne nå at blive rask med modgift, da vi fandt ud af, hvad der var galt. Men hendes knoglemarv var helt ødelagt, og hun havde næsten ingen hvide blodlegemer tilbage, fortæller Helgas datter, Hanne Fruerlund.

Ingen fortalte, at det var så farligt

I ti år havde Helga Fruerlund selv doseret pillerne mod sin leddegigt, men for få måneder siden blev hendes to døtre bekymrede for, at moderen var for forvirret til selv at have ansvaret for sin medicin.

Derfor overgik opgaven til sygeplejersker fra kommunen, fire måneder før hendes død.

Men døtrene er kede af, at de aldrig fik at vide, at gigtmedicinen var så farlig.

De pakker med piller, som Helga Fruerlund havde i sit hjem. Det fremgår ikke af pakningen, at medicinen kan være meget farlig at tage for meget af.

Da de tog bekymringen om moderens forvirring med til egen læge, snakkede de nemlig mest om calcium-piller og andre kosttilskud – og slet ikke om gigtmedicinen.

- Havde vi vidst, at pillerne var farlige, ville både vi og vores mor have været meget mere opmærksomme, og så havde hun nok stadig været her i dag, siger Henny Fruerlund.

Et løfte om forandring

Mens Helga Fruerlund var dødeligt syg og indlagt, afgav hendes døtre et løfte. Moderen var nemlig selv helt klar over, at det var en overdosis af medicin, og at hun ikke ville overleve.

- Vi lovede hende at gå videre med sagen og forsøge at sørge for, at ingen andre skulle udsættes for det samme, fortæller Henny Fruerlund.

I Vejle Kommune, hvor fejlen er sket, er de allerede i fuld gang med at se procedurerne efter i sømmene.

- Vi gennemgår alt i forhold til, om der overhovedet er noget, vi kan gøre anderledes. Vi vil gerne mindske risikoen fremadrettet for, at sådan noget sker igen, siger kommunens velfærdsdirektør Anne Mette Lund.

Men udover at der bliver kigget på procedurerne i Vejle Kommune, håber søstrene også på, at deres mors død kan redde andre fra samme skæbne på landsplan.

Da de efter moderens død googlede ’Methotrexat, overdosis’ kom der nemlig mange resultater frem fra de sidste 20 år.

- Da vi opdagede, at det var sket før, mistede vi fuldstændigt troen på systemet. Vi troede jo, det var første gang, den slags var sket – men vi kunne læse den ene sag efter den anden. Det er jo helt forfærdeligt, siger Henny Fruerlund.

Specielt forstår søstrene ikke, at der ingen advarsler er på pillernes pakning.

Forsøg på opråb gennem 22 år

Cirka 30.000 danskere tager Methotrexat, og hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital modtager de hvert år henvendelser om overdosis af medicinen.

Sidste år modtog de 61 henvendelser, mens der i 2018 har været 29 opkald indtil videre. Og problemet kan genkendes på flere hospitaler.

- Det er et kæmpestort problem. Folk dør jo på stribe. Der er cirka tre registrerede dødsfald om året på grund af Methotrexat, men det kan sagtens være ti gange så højt i praksis, siger Claus Rasmussen, overlæge på reumatologisk afdeling på Regionshospital Nordjylland.

- Det er jo ofte ældre mennesker, der får medicinen, og når en overdosis ødelægger immunforsvaret, dør de af en virus. Så bliver det måske ikke registreret.

Claus Rasmussen har behandlet patienter med medicinen i 24 år, og har næsten lige så længe forsøgt at få lavet om på rammerne omkring.

- Man bør gøre det tydeligere på pakken, at medicinen kun må gives en gang om ugen, og man skal huske at fortælle, hvor farligt det er, siger han.

- Men på trods af utallige henvendelser fra mig og andre, samt gentagne dødsfald, er praksis stort set den samme nu, som den altid har været.

Tilbage ved familien Fruerlund er deres sag ved at blive indberettet til Patientklagenævnet og Patienterstatningen. Og de to døtre vil ikke stoppe med at kæmpe, før systemet bliver ændret.

- Det her er en menneskelig fejl, men det kan ikke passe, at der er plads i systemet til at lave den slags fejl. Det vil og skal vi have ændret, siger Hanne Fruerlund.