Helga døde på grund af fejlmedicinering: Nu bliver teksten på pilleæskerne ændret

Fed skrift og rød advarselsboks skal forhindre at andre kommer til at tage medicinen forkert.

80-årige Helga Fruerlund fra Give mistede livet, efter at hun ved en fejl fik en syvdobbelt dosis af gigtmedicinen Methotrexat. Fremover skal teksten "en gang ugentligt" fremgå af en rød boks på en fremtrædende plads på pakningerne.

Nu bliver advarslen på pakkerne med gigtmedicinen Methotrexat ændret.

Det sker efter, at 80-årige Helga Fruerlund fra Give i maj mistede livet, efter at hun ved en fejl fik en syvdobbelt dosis af gigtmedicinen. Det skete, da hjemmeplejen havde givet hende for mange piller.

Fremover skal teksten "en gang ugentligt" fremgå af en rød boks på en fremtrædende plads på pakningerne. Det er Lægemiddelstyrelsen, som har bedt om at få skærpet teksten på pakningerne, som ventes at komme på det danske marked om et halvt års tid.

- Vi er meget, meget glade for, at ministeren har taget det her alvorligt, siger Helga Fruerlunds datter, Henny Fruerlund.

De pakker med piller, som Helga Fruerlund havde i sit hjem. Det fremgår ikke af pakningen, at medicinen kan være meget farlig at tage for meget af.

Da moderen lå på sit dødsleje, lovede hendes to døtre, at de ville kæmpe for, at ingen andre skulle miste livet på grund af gigtmedicinen.

- Vi får jo ikke vores mor tilbage, men på den her måde kan vi måske være med til at forhindre, at andre kommer lige så galt afsted som vores mor, siger siger Henny Fruerlund.

Teksten skal stå i en rød boks

Methotrexat skal kun gives en gang om ugen. Fejlene sker typisk, fordi medicinen i stedet bliver givet en gang om dagen.

Håbet er, at den ekstra fremhævede tekst i en rød boks på æsken kan forhindre, at flere bliver forgiftet eller dør af overdosis.

Formanden for folketingets sundheds- og ældreudvalg Liselott Blixt (DF) har rejst sagen overfor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Jeg er glad for, at ministeren og Lægemiddelstyrelsen har reageret og gør noget ved sagen, siger hun, men mener dog stadig, at der kan arbejdes med sikkerheden omkring medicin.

- For eksempel kan man se på, om der kan udleveres mindre pakninger med medicin, så risikoen for fejldoseringer mindskes, siger Liselott Blixt.

Der findes ikke et samlet overblik over, hvor mange fejl der sker med medicinen, men et udtræk fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase viser, at der fra 2013 til 2017 blev indberettet fem dødsfald på grund af forkert dosis af Methotrexat.

Gigtoverlæge på Regionshospital Nordjylland Claus Rasmussen, har tidligere vurderet overfor DR P4 Trekanten, at tallet kan være ti gange så højt. Det skyldes, at patienterne dør af følgesygdomme, og så bliver det ikke registreret som overdosering.

Patienterne har blandt andet fået nyresvigt, alvorlige infektioner, blødninger og blodforgiftning.

Pakker med færre piller kan forhindre overdosis

Henny Fruerlund og hendes søster har peget på, at flere ændringer kan hjælpe med at forhindre overdosering.

Lige nu er der 100 piller i hver pakke, med en ugedosis på 5 piller er der medicin til 20 uger.

- Hvis der for eksempel kun er 20 piller i en pakke, så vil fejlen kunne opdages hurtigere, og patienten vil måske blive forgiftet, men ikke dø af det, siger Henny Fruerlund.

Desuden foreslår hun, at der kan bygges en digital stopklods ind i systemet, så der kommer en form for alarm, når der bliver bestilt for mange piller.

Facebook
Twitter