Her vogter Betjent Olsen: ’Det var en skør idé, som har virket’

Da en almindelig farttavle ikke slog til, tog en borger sagen i egen hånd.

Betjent Olsen her står ude foran Frank Nielsens hus. Håbet er, at han får bilisterne til at tænke over deres fart.

En betjent, der står i vejkanten og måler din fart på landevejen, er efterhånden et sjældent syn. Men Gårslev nord for Fredericia er en undtagelse, for her står en betjent i et villaområde hver eneste dag, 24 timer i døgnet.

Betjent Olsen, som han er blevet døbt, er dog ikke en rigtig betjent. Han er en figur bygget af Frank Nielsen, som bor i Gårslev, og som var træt af, at bilister ræsede forbi hans hus.

- Vi lavede den, fordi folk kørte lidt for stærkt her. Vi ville gerne lave små tiltag for, hvordan vi kunne sænke farten lidt. Det var en skør idé, som har virket, siger han.

Betjent Olsen er udstyret med lyseblå skjorte og gul vest, og så holder han noget, der kunne minde om en fartmåler.

Det har virket efter hensigten.

- Dem, der kører her hver dag, har selvfølgelig vænnet sig til ham, men det betyder, at folk tænker sig om. Og dem, der kommer udefra, de sætter stadig farten ned, siger Frank Nielsen.

'Folk skal tænke sig om'

Frank Nielsen har en datter i børnehavealderen, og det er blandt andet med henblik på hendes sikkerhed i trafikken, at Betjent Olsen er blevet sat op.

Betjent Olsen har stået på vejen siden i sommer, og han blev rigtig godt modtaget i lokalsamfundet, fortæller Frank Nielsen.

- De synes, det var skidegodt tænkt, og de andre forældre i børnehaven synes, det var fedt, siger han.

Frank Nielsen og hans datter foran deres ven Betjent Olsen.

Før i tiden har Frank Nielsen ellers ofte oplevet, hvordan der blev trykket godt på speederen på vejen foran hans hus.

- Det er svært at kigge på, at folk bare drøner videre uden at slippe gassen, når man kommer gående med børn og hunde. Folk skal tænke sig om og sænke farten, siger Frank Nielsen.

Tænk over opsætningen

Hos Rigspolitiets Færdselscenter kender man godt til, at private borgere sætter deres egne figurer eller skilte op for at få folk til at dæmpe farten. Og det kan også virke, men man skal være varsom, lyder det.

- Jeg kan godt se effekten af det. Man skal bare tænke over, hvordan man sætter det op, så man ikke skaber farlige situationer. Den skal ikke tage udsyn eller være årsag til, at folk laver hasarderede opbremsninger, så der sker uheld på baggrund af det, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

En undersøgelse, som Epinion lavede for Rådet for Sikker Trafik i august 2019, viste, at 86 procent af danskerne meget ofte, ofte eller nogle gange oplever, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde.

Frank og datteren Oline er blevet mere trygge ude foran deres hus, efter at Betjent Olsen er kommet op.

Seniorprojektleder Michelle Laviolette fra Rådet for Sikker Trafik siger, at der kommer henvendelser fra bekymrede lokale borgere, hver gang der har været fartkampagne.

- Det er specielt, når vi kører vores fartkampagner, hvor vi har vejkantsplakater stående. Her får vi rigtig mange henvendelser fra borgere, der skriver og spørger, om de ikke kan få en plakat ud til dem, siger hun.

- Det er et udtryk for, at flere familier oplever, at der bliver kørt for stærkt på deres vej, og de føler, det er utrygt. Og det er med rette, det ved vi. Farten er stadig en væsentlig faktor, når vi taler trafikdrab, siger Michelle Laviolette.

Det er dog ikke op til Rådet for Sikker Trafik, men derimod den lokale kommune hvor plakaterne præcist skal stå.