Hestekastanje truet: 'Det kan blive svært at finde til et kastanjedyr til børnene'

Hestekastanjetræer er truet fra flere sider af både sygdom og angreb fra insekter, som får folk til at vælge den fra.

(Foto: Michael Crabtree © Scanpix)

For mange børnefamilier har en skovtur på en efterårsdag ofte været ensbetydende med, at der skulle samles kastanjer og laves kastanjedyr.

Men det kan i fremtiden være mere sjældent, at man kan muntre sig med den gratis fornøjelse. For det almindelige kastanjetræ, den såkaldte hestekastanje, er voldsomt presset af sygdom og angreb, der får folk til at vælge det fuldstændig fra.

- Til dels bliver træerne angrebet af sygdommen ’hestekastanjebakteriekræft’, der giver dem sår og i værste fald slår dem ihjel. Og så har vi de seneste år også haft rigtig mange kastanje-minérmøl, der flere gange i løbet af en sommer kommer og æder træernes blade op indefra, forklarer Finn Lillethorup, naturvejleder i Vejle Kommune.

Ingen køber kastanjer

Det er ikke kun de eksisterende kastanjetræer, der visner og dør eller bliver grimme af sygdom. Salget af nye kastanjetræer er også næsten gået helt i stå.

- Det går kun en vej, og det er ned af bakke. I øjeblikket sælger vi 10-20 kastanjetræer om året. Bare ti år tilbage i tiden solgte vi 300-500, fortæller Holger Strøjer Hansen, der ejer Strøjerplant, et firma som producerer og sælger træer.

- Vi er helt stoppet med at producere dem, og vi køber dem kun hjem direkte til salg, siger han.

Før i tiden var hestekastanjetræet ellers et populært valg til at lave alléer rundt om i landet, men det er det ikke længere – og med god grund, forklarer naturvejleder, Finn Lillethorup.

- De er meget udtryksfulde og flotte, når de blomstrer og er derfor et oplagt allé-valg. Men når de er så udsatte som nu, er det dødsdømt fra start at få en allé til at fremstå flot, og derfor vælger folk dem fra.

- Hvis det fortsætter i den retning, kan det blive svært at finde til et kastanjedyr til børnene, siger han.

  • Her ses et hestekastanjeblad efter angreb fra minérmøl. Foto: Iben M. Thomsen, Københavns Universitet
  • Sådan kan stammen på et hestekastanjetræ se ud efter smitte med 'hestekastanjebakteriekræft'. Foto: Iben M. Thomsen, Københavns Universitet
1 / 2

Et muligt håb

Som det ser ud nu, kan det ende med meget færre sunde kastanjetræer i Danmark, men der er et lille håb. Der er i hvert fald flere potentielle måder at løse problemerne med angreb og insekter på.

I England har de fundet ud af, at en vis procentdel af hestekastanjer er naturligt resistente overfor sygdomsangrebene, forklarer Iben Margrete Thomsen, der er seniorrådgiver ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning med speciale i sygdomme hos træer.

- Det er muligt at samle kviste fra de resistente træer, lave podninger til frøplantager og dermed dyrke resistente planter. Man har før gjort det med elmetræer, men det er et stort og dyrt arbejde, så spørgsmålet er, om der er nogle vil putte penge i det, siger hun.

Også i forhold til kastanje-minérmøllene er der mulige løsninger at hente. Der findes nemlig to forskellige slags hestekstanjetræer - nogle med røde blomster og så de klassiske med hvide blomster.

- Det er kun de hvide, der bliver angrebet af minérmøl, så her kan man blot vælge at bruge de røde. Dog kan de fleste bedste lide de traditionelle hvide – men det kan man måske løse, fordi man ved, hvilket stof i de røde der gør dem resistente. På længere sigt kunne man altså potentielt gøre de hvide resistente også, siger Iben Margrete Thomsen.

FacebookTwitter