Highfive, klapsalver og høj musik: Ros og anerkendelse gør os glade på arbejdet

Ros og anerkendelse virker bedre end belønninger, når medarbejdere skal motiveres til at yde deres bedste på arbejdet, viser forskning.

Der bliver ringet med klokken hver dag hos virksomheden Online Telemarketing. Dagen starter med høj musik, highfive og klapsalver. Det er med til at give arbejdsglæde, mener både direktør og medarbejdere. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard DR Trekanten)

Høj technomusik brager ud af højttalerne, mens medarbejderne klapper, ringer på en klokke og giver hinanden highfives.

I Vejle har virksomheden Online Telemarketing hver dag en seance, som skal give medarbejderne en følelse af, at de gør en forskel, fortæller firmaets direktør Michel Moore.

Han mener, at det er vigtigt at fejre hinanden.

- Jo mere energi vi bruger på det her, jo gladere er vores medarbejderne. Og jo gladere medarbejderne er, jo bedre en virksomhed har vi, siger Michel Moore.

Og ros og anerkendelse virker langt bedre end belønninger, viser ny forskning fra det amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology.

At gaver og kontante bonusser ikke nødvendigvis er de bedste midler til at motivere medarbejdere, genkender Alexander Kjerulf, der er ekspert i arbejdsglæde og medstifter af virksomheden Arbejdsglæde.nu.

- Når man belønner folk for gode resultater, så ender deres fokus med at være på belønningen i stedet for at fokusere på arbejdet og gøre det godt for kunderne og hjælpe kollegerne, siger Alexander Kjerulf, der henviser til et forsøg, som en amerikansk professor i psykologi tidligere har omtalt.

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Thomas Clausen kan ikke henvise til danske undersøgelser, der viser, om ros og anerkendelse er bedre end penge i lønningsposen. Men han bekræfter, at der er en klar sammenhæng mellem anerkendelse og arbejdsglæde.

Og arbejdsglæden er vigtig, fortæller han.

- Når man har arbejdsglæde, så har man lavere risiko for sygefravær og en større chance for at kunne bevare sin trivsel og sit helbred gennem et langt arbejdsliv, siger Thomas Clausen.

Hos Online Telemarketing er 21-årige Anders Simonsen med til at give den fuld smadder, som han siger.

Han mener ikke, at de bliver lidt for selvfede.

- Jeg vil gerne vende den 180 grader og sige, at vi gør det for, at folk skal synes, at det er en fed arbejdsplads. Alle er glade, fortæller Anders Simonsen.