Hjarnø og Avernakø vender udviklingen på hovedet og tiltrækker beboere

Folk flytter i stor stil fra småøerne til fastlandet, men på både Hjarnø og Avernakø får de nu flere tilflyttere end fraflyttere.

Det tager kun fem minutter at sejle til Hjarnø, og den korte afstand har stor betydning for bosætningen, siger Søren Noes, der sammen med sin familie flyttede til øen for seks år siden. (Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen © P4-Trekanten)

Der bliver generelt færre øboere i Danmark, og blandt dem der er tilbage stiger gennemsnitsalderen år for år.

Sådan er virkeligheden på rigtig mange af de danske småøer, men der er også undtagelser. For eksempel på Hjarnø, der ligger ved indsejlingen til Horsens Fjord. Her er der kommet flere børnefamilier til øen indenfor de seneste år.

Familiefar: Børn er udtryk for at øen har en fremtid

- Det er jo skønt, at der er børn, der løber rundt på øen, for det er jo et udtryk for, at øen også har en fremtid, siger Søren Noes, der bor på Hjarnø og er far til to børn. 

I de seks år, hvor Søren Noes har boet på øen, er der kommet syv børn i førskolealderen til. Da han og familien flyttede til Hjarnø var der ingen, og syv børn er meget på en ø, hvor der kun bor lidt over 100 mennesker.

- Da vi flyttede hertil, var de yngste børn 12-13 år, men inden for det sidste år er der kommet flere familier til, der har små børn. Det er dejligt, og det betyder jo, at vores børn har nogen at lege med, fortæller Søren Noes.

Kort rejsetid til fastland hjælper

Hjarnø ligger kun 5 minutters sejlads fra fastlandet, og færgen sejler hvert 20. minut. Derfor er det let at komme til daginstitutionerne og skolerne på fastlandet.

Ifølge Søren Noes er det en af grundene til, at børnefamilier gerne vil på Hjarnø. En af de andre grunde er det trygge miljø for børnene.

- Der er både plads til forskellighed, og så er det jo et lille, aktivt samfund, hvor det handler om at tale med hinanden og hjælpe hinanden, siger Søren Noes, der flyttede til øen fra Århus.

Ølivet giver et bredere udsyn

Hvad fremtiden bringer for familien tør Søren Noes ikke spå om, men han er sikker på, at familien lige nu bor det helt rigtige sted.

- Mit håb er, at mine børn får et bredere blik på tilværelsen ved at vokse op her. Jeg er ikke sikker på, at de selv bliver øboere, når de bliver voksne, men jeg håber, at tilværelsen her kan vise dem, at verdenen er større end bare byen og parcelhuskvarteret, siger han.

Den generelle affolkning af de danske småøer er et af de problemer, der skal vendes på en høring i Folketinget i dag.

Facebook
Twitter