Hjortene myldrer frem i trafikken: I gennemsnit meldes 24 hjorte ramt hver eneste dag

Det er sæson for hjortevildt på vejene, og det kan gå grueligt galt, hvis man ikke er opmærksom.

Tal fra Dyrenes Beskyttelses vagtcentral viser, at antallet af henvendelser om påkørsler med hjortevildt er stigende på landsplan. Arkivfoto. (© Stock.XCHNG)

Hjortevildt finder frem til vejene rundt omkring i Danmark i stor stil i denne periode.

Tal fra Dyrenes Beskyttelses vagtcentral viser, at antallet af henvendelser om påkørsler med hjortevildt er stigende på landsplan. I 2017 fik vagtcentralen 8.653 henvendelser på telefon 1812.

Det svarer til cirka 24 om dagen i gennemsnit. Tallet lå i 2015 på 7.609 registrerede påkørsler, mens det i 2016 hed 8.771.

Det foreløbige tal i 2018 hed per 1. oktober 6.176, og det er flere end samme tidspunkt sidste år, hvor der var sket 5.946 registreringer 1. oktober.

At det ikke er ufarligt at kollidere med en hjort, har Keld Jeppesen flere gange konstateret. Han er distriktschef for SOS Dansk Autohjælp, og han blev forleden kontaktet efter et uheld på motorvejen.

- Da vi kommer frem, er der tre bilister, der er kørt galt. To af dem har kørt rådyr ned, og den tredje er kørt hen over et af de rådyr, der er blevet ramt, siger Keld Jeppesen.

Episoden skete på motorvejen mellem Give og Billund, og de påkørte hjorte mistede livet.

- De var kommet ned bag vildthegnet og ind til motorvejen. En af bilerne blev totalskadet ved mødet med hjorten, siger Keld Jeppesen.

Højsæsonen for hjortevildt på vejene er gået i gang, og det skyldes, at hjortene ofte færdes omkring solopgang og solnedgang, og i takt med at årstiderne er skiftet, rykker hjortenes foretrukne tidspunkter tættere på trafikkens myldretid.

Sådan ser en bil ud efter et sammenstød med et rådyr med cirka 80 kilometer i timen. Rådyret døde på stedet og bilen blev af mekanikeren kaldt for totaltskadet. Ulykken har ikke relation til ulykken på motorvejen nær Give. Privatfoto.

Keld Jeppesen fortæller, at man hos SOS Dansk Autohjælp har travlt i øjeblikket, og at der er en til to ulykker dagligt, hvor hjorte er skyld i ulykken, som man reagerer på.

- Et godt råd er for det første at sætte farten ned, og så holde øje med, om man ser reflekser fra dyrenes øjne. For ser man en enkelt hjort i vejkanten, så er der helt sikkert flere i området, siger han.

Dyrenes Beskyttelse mærker højsæsonen

Camilla Jensen er teamleder i Dyrenes Vagtcentral hos Dyrenes Beskyttelse, og hun har overblikket over alle de henvendelser om kollisioner, der løber ind.

- Vi kan bestemt godt mærke, at højsæsonen er gået i gang. Så snart der er flere mørke timer, end der er lyse, sker der en enorm stigning i antallet af påkørsler, siger hun.

Og oktober er en af de måneder, hvor skumring og dæmring ligger tæt på bilernes myldretid, og det giver hjortevildt på vejene.

- Hvis jeg kigger på oktober 2017 kan jeg se, at vi i tidsrummet mellem klokken 19 og 20 havde 123 meddelelser i det tidsrum alene, siger Camilla Jensen, der fortæller, at det tal ligger højere i år.

- Vi får flere og flere henvendelser i vagtcentralen generelt, og der følger de påkørsler også med, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk