Golf er for de fleste forbundet med frisk luft, fysisk fysisk aktivitet og afstresning, men i Hedensted har golf en helt anden betydning, i hvert fald for de arbejdsløse unge, der har været igennem et 12-ugers golfforløb.
For dem har ugerne betydet mere afklaring og mere styr på på deres job- og uddannelsesmuligheder. Syv ud af ti har fået arbejde eller er kommet i uddannelse efter forløbet.
En af dem er Sandra Joy Andersen. Hun er 28 år og har haft svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet på grund af en kronisk gigtsygdom.
- Jeg har forsøgt mig med forskellige jobs men måtte sige farvel til dem, fordi gigten har givet smerter i knæet eller andre steder, siger hun og fortæller, at hun hver gang er blevet ked af det, fordi det er et nederlag at måtte kvitte et job, man er glad for.
Golfkursus gav selvtillid og viljestyrke
Men efter de 12 uger på golfbanen i Hedensted har hun nu stille og roligt fået vished for, hvad kroppen kan klare og ikke klare.
- Forløbet har givet mig overblik over, hvad jeg kan holde til. Og i stedet for at kaste mig ud i ting, hvor jeg får nederlag, kan jeg nu sætte realistiske mål. Og derfor har jeg besluttet mig for at læse til pædagog, siger Sandra Joy Andersen.
- Jeg har fået mere selvtillid og viljestyrke. Nogle gange er jeg sprunget over, hvor gærdet var lavest, men nu har jeg mere hår på brystet.
Spørgsmålet er så, hvorfor golf virker godt, og om de unge ikke kunne have fået lige så stort udbytte af almindeligt manuelt arbejde? Men det er ikke tilfældet, siger Pia Hermanstad, der er afdelingsleder på Jobcenter Hedensted.
- Mange af deltagerne i projektet har haft sociale begrænsninger, det ville ikke have været rigtigt at sætte dem til at passe et arbejde. Her fik de brugt deres kroppe, fik klare udfordringer, fik rykket grænser, og fik lært det fokus, som golf kræver. På den måde får de hurtigere selvtillid og bliver klar til job eller uddannelse, siger hun.
Sport er godt afsæt til nye valg
At et intensivt sportsforløb kan være et godt afsæt til nye valg og livsomlægning kommer ikke bag på Chris MacDonald, som er cand. scient i Human fysiologi og kendt som ekspert i livsstil og sundhed.
- Sport kan dække virkelig mange af vores grundliggende behov. For eksempel får vi fællesskab forærende, når vi dyrker sport sammen, vi får nye kompetencer, og så sker der positive ting i hjernen, når vi rører os, som spiller ind på humør, fokusering og indlæring, siger Chris MacDonald.