HPV-vaccine: Der er bivirkninger ved al medicin

Sundhedsstyrelsen har ikke pæne ord tilovers for en læge, der nægter at vaccinere mod livmoderhalskræft på grund af bivirkninger. Der er bivirkninger ved al medicin, mener styrelsen.

Sundhedsstyrelsen mener, at vaccinen mod livmoderhalskræft er vigtig i bekæmpelsen af sygdommen, og at det er uansvarligt ikke at bruge den, som en læge fra Fredericia har valgt at gøre. (© dr.dk)

En læge fra Fredericia boykotter den vaccination mod livmoderhalskræft, som er blevet en del af det danske vaccinationsprogram.

Læge Stig Gerdes holdt op med at vaccinere sine patienter, da en dem blev alvorligt syg - angiveligt som bivirkning af vaccinen.

Sygehus fandt intet hos syg kvinde

- Hun havde været indlagt flere gange, hvor sygehuset ikke kunne finde ud af, hvad hun fejlede. Hun har blandt andet været indlagt to gange med et sygdomsbillede, der ligner en akut blodprop i hjertet eller i lungerne, og hospitalerne fandt intet. Så hun kom, og gjorde mig opmærksom på, at det sandsynligvis var en bivirkning fra vaccinen, fortæller Stig Gerdes.

Det fik ham til at kigge nærmere på vaccinen - Gardail, og dens bivirkninger. Undersøgelserne fik ham til at stoppe med at bruge vaccinen.

- Merck (producenten af vaccinen, red.) har om bivirkningerne skrevet, at omkring 3,2 procent får bivirkninger, og omkring en procent får meget alvorlige bivirkninger siger Stig Gerdes.

Men det afviser Mads Damkjær, der er market access direktør hos medicinalfirmaet Sanofi Pasteur MSD, som markedsfører HPV-vaccinen i Danmark.

- Vi har hørt tallet på 3,2 procent før, og det virker som om at Stig Gerdes har fået rodet nogle tal sammen. Det er i hvert fald ikke at tal jeg kan genkende, siger Mads Damkjær. Han understreger, at der kan være patienter, som oplever bivirkninger, men slet ikke det omfang, som Stig Gerdes hævder.

HPV-vaccinen er gratis til piger over 12

HPV-vaccinen er siden 2009 blevet tilbudt gratis til piger fra 12-årsaldren efter Sundhedsstyrelsens anbefaling. Indtil videre er ca 480.000 unge piger og kvinder blevet vaccineret.

I Sundhedsstyrelsen, der sammen med EU godkender de lægemidler, der bliver brugt her i landet, er der ingen sympati for Stig Gerdes boykot af vaccinen.

- Det er der absolut ingen pointe i. Man skal gøre sig klart, hvad det er, vi er i gang med at behandle, siger enhedschef i Sundhedsstyreslsen Henrik Jensen.

- Vi bekæmper en dødelig kræftsygdom. Der dør 100 danske kvinder om året. Der er 370, der får stillet diagnosen, livmoderhalskræft, og halvdelen af dem er under 45 år.

- Vi har flere tusinde, der hvert år bliver opereret for forstadier til livmoderhalskræft, og vi har flere tusinde, der må leve med diagnosen livmoderhalskræft. Det er simpelthen alvor det her. Det er ikke noget man skal lave morskab ud af, siger Henrik Jensen.

Fordelene er større end ulemperne

Siden 2009 har Sundsstyrelsen modtaget 1.129 indberetninger i alt om bivirkninger ved HPV-vaccinen. Heraf er 269 karakteriseret som alvorlige. Alligevel er vaccinen god, siger Henrik Jensen.

- Ved lægemidler har vi et forsigtighedsprincip, der siger, at fordelene skal være større end ulemperne. Det vil sige, at en medicin bliver vurderet på, hvad det er, den skal bekæmpe, siger Henrik Jensen.

Han sammenligner vaccinen med p-piller, som 430.000 danske kvinder bruger. Udover at beskytte mod uønsket graviditet, så kan pillerne være årsag til blodpropper.

- Det er et utroligt godt præparat, men vi ved, at bivirkningerne er alvorlige. Det er blodpropper i ben og lunger, og de kan være medvirkende til død. Men på trods af det, så fastholder vi p-pillerne på markedet, siger Henrik Jensen.

Der er bivirkninger ved al medicin

For bivirkninger er en naturlig følge af at bruge medicin, siger Henrik Jensen, der bestemt ikke bifalder vaccinations-stoppet i Fredericia:

- Når vi har en vaccine, der på sigt kan udrydde, eller stort set udrydde, denne her her sygdom, så vil det være fuldstændigt uansvarligt og uetisk ikke at bruge den, siger Henrik Jensen.