Hunden fik allergi: Vil lave godbidder og foder med insekter

Hunden Hank fik allergi, og det fik dens ejer til at eksperimentere med godbidder og foder med insekter

Hank elsker godbidder - også dem med insekter i. Hans ejer har udviklet en særlig snack, som allergiske hunde kan tåle. (Foto: Jesper Bak © (c) DR)

Tanken om at putte maddiker eller fluelarver i munden kan nok få mange til at miste appetitten. Men hunde og andre kæledyr er ikke så sarte, og det er danske virksomheder så småt ved at opdage.

Et af de nye firmaer er Entoma Petfood i Fredericia, der har udviklet hundegodbidder baseret på insektkød.

Det var den multiallergiske hund Hank, der var med til at give dens ejer Luxidan Nirmanlananthan inspiration til selv at udvikle godbidder baseret på insektprotein.

- Jeg synes, at det var interessant, om jeg kunne udvikle noget med insektprotein. Så fandt jeg ud af, at der ikke var andre, der var i gang med det. Så det var et spændende område at gå i gang med, siger Luxidan Nirmanlananthan.

Det betyder også noget for ham, at produktionen af insektkød er mere bæredygtig og udleder langt mindre CO2 end for eksempel oksekød. Lige nu er Luxidan Nirmanlananthan eneste mand i firmaet, men han har et produkt, der er klar til produktion. Han er i kontakt med private investorer og nogle udenlandske mulige partnere - og ambitionerne fejler ikke noget.

- Ambitionen er at gå internationalt, både med godbidder men også med fuldfoder og måske en gang i fremtiden og lave foder til andre dyr, siger han.

Hvert år bliver der produceret millioner af tons kæledyrsfoder i Europa, og det giver også gode muligheder for virksomheder, der arbejder med insekter, siger faglig leder af insektgruppen på Teknologisk Institut, Lars Lau Heckmann.

Han har kendskab til en håndfuld danske firmaer, der er ved at udvikle foder til kæledyr, baseret på insekter.

- Det er en branche, der kigger på insekter, og som er interesseret i at få insektprotein i deres produkter, siger han.

Og dyrene er ikke så kræsne. Vi mennesker foretrækker græshopper, fårekyllinger og melorme, men hundene gnasker gerne larver af Sort Soldaterflue i sig, forklarer Lars Lau Heckmann.

- Den er meget kost-effektiv i produktion, men den har den ulempe, at der ikke er så mange forbrugere, der får mundvand af at tænke på en fluelarve eller en maddike, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.